Nerdrum på nett

Du vet nok hvordan han ser ut under kjortelen, men har du noen gang besøkt mannens nettsted?

Du vet nok hvordan han ser ut under kjortelen, men har du noen gang besøkt mannens nettsted?

Jeg er ingen kulturjournalist, så jeg skal avstå fra å forsøke å beskrive Odd Nerdrums kunstnergjerning i noe objektivt, kunsthistorisk perspektiv.

Som subjektiv privatperson vil jeg imidlertid ikke nøle med å karakterisere ham som kanskje den viktigste nålevende kunstner i Norge. Eller for å gjøre det mindre pretensiøst: som en kunstner jeg personlig har ualminnelig stor sans for - ikke bare fordi han maler fantastiske bilder, men også fordi han velger å ignorere janteloven på en temmelig spektakulær måte.

Odd Nerdrum har klart noe så vanskelig som å få en hel generasjon av abstrakt-orientert kunstpublikum til å beundre det figurative maleri. Både fordi hans bilder teknisk sett er usedvanlig godt laget, og fordi han kontrasterer den klassiske teknikk med et til tider svært kontroversielt innhold.

Ikke uventet har han ofte satt sinnene i kok i den offentlige kulturdebatten. Når form og innhold "kolliderer" slik de gjør i mange av hans verk, tvinges man dessuten til å ta standpunkt til hva det er som egentlig provoserer. Her kan man ikke gjemme seg bak overfladisk formkritikk av typen "jeg kan ikke se hva det forestiller en gang" eller "min fem år gamle sønn maler bedre enn det der". Så da må man i stedet se seg selv i øynene og innrømme at det faktisk er innholdet man blir

provosert av. - At det er gjengitt på en vakker og formfullendt måte, gjør provokasjonen bare desto tydeligere.

Nå tror jeg faktisk ikke at Nerdrum velger sine motiver for å sjokkere. Derimot tror jeg han har et skarpt blikk for estetikken i det heslige, og for øyeblikk som kombinerer ytterpunktene i den menneskelige livsopplevelse.

Men jeg skal som sagt ikke skeie ut i det bedreviterske her. Morgenbladet har en hel stab med folk som kan gjøre dette mye bedre enn meg, uansett. Så la meg holde meg til å kommentere nett-stedet.

På denne webben finner du et tverrsnitt av Nerdrums produksjon fra 1979 til i dag. Materialet er kronologisk inndelt, noe som gjør det lett å se utviklingen, og å ta en historisk opplevelsesreise i Nerdrums kunstnerverk. Materialet finnes både som oversiktlige thumbnail-tablåer, som fullskjerm-størrelse giffer og som høykvalitets, nedlastbare .tiff-filer. Men husk: som for alt annet web-distribuert materiale gjør ikke dette at du er fritatt fra opphavsretten og åndsverkloven.

Bilde: Nerdrum portretterer sin web-master (utsnitt fra "Man With Long Hair").

Nerdrums nettsted drives for øvrig ikke av Nerdrum selv, men av astrofysikk-studenten Trond Hjorteland - naturligvis med Nedrums viten, velsignelse og samarbeid. Trond har for øvrig også sittet modell for Nedrum ved flere anledninger - se etter ham i verk som "Stripper" og "Man With Long Hair".

Andre høydepunkter du må få med deg er det kontroversielle portrettet av Cato Zahl-Pedersen ("Man With No Arms") og debatt-vekkerne "Pissing Woman" og "Self Portrait in Golden Cape". Men ta deg for all del god tid til å se deg rundt. De mindre kontroversielle verkene er ofte vel så givende, både som estetiske nytelser og som tankevekkere.

Til toppen