KUNSTIG INTELLIGENS

Nessa Nordtun tar KI-grep – vil fjerne forberedelsesdelen til skriftlig eksamen

Kunstig intelligens gjør at dagens eksamenssystem i skolen ikke strekker til, mener kunnskapsministeren. Nå foreslår hun å fjerne forberedelsesdelen.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) foreslår å kutte ut forberedelsesdagen til skriftlig eksamen.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) foreslår å kutte ut forberedelsesdagen til skriftlig eksamen. Foto: Eirik Helland Urke
28. juni 2024 - 09:31

– Kunstig intelligens utfordrer dagens eksamenssystem. Vi kan ikke lenger gjøre ting på samme måte som før. Derfor må vi fremover ta flere grep for å sørge for at elevene lærere det de skal, og blir målt på hva de faktisk kan, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.

I dag er det forberedelsesdel til skriftlig eksamen i flere fag både i grunnskolen og videregående. Der får elevene bruke en hel dag til å lese, diskutere, og skrive notater som de kan ha med seg på eksamensdagen.

– Men med tilgang til kunstig intelligens øker risikoen for at elever blir fristet til å levere KI-generert tekst som sin egen, skriver departementet i pressemeldingen.

Derfor foreslår statsråden og departementet nå å fjerne forberedelsesdelen fra våren 2025.

– Dagens format for skriftlig eksamen er ikke utformet ut fra at eleven har tilgjengelig verktøy som kunstig intelligens. Fag med forberedelsesdel til skriftlig eksamen er spesielt utsatt, fordi elevene kan ha med seg tekster de utarbeider på forberedelsesdagen og benytte de under eksamen, sier Nordtun.

Det oppsto nye dataproblemer for elever som skulle ta eksamen onsdag
Les også

Store dataproblemer under VGS-eksamen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.