UTVIKLING

Nest åpner for eksterne utviklere

Google-selskapet skal gi Apples HomeKit konkurranse om smarthjemmet.

Utviklere kan nå lage løsninger som samhandler med Nests termostat og røykvarsler.
Utviklere kan nå lage løsninger som samhandler med Nests termostat og røykvarsler. Bilde: Nest Labs
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juni 2014 - 10:55

Systemer for automatisering av hjemmet, som mer eller mindre automatisk kan styre lys, varme, garasjeporten og boligalarmen, har eksistert lenge. For eksempel ble X10-protokollen utviklet allerede i 1975. Slike systemer finnes i millioner av hjem, men så langt har det ikke blitt allemannseie. Det er trolig en rekke årsaker til dette. Teknologinivået, pris og begrenset samarbeid mellom leverandører kan være blant disse.

Om man nå er i ferd med å komme forbi disse svakhetene, vil vise seg. Men denne våren har to av de store teknologi-gigantene kunngjort ny interesse for å satse på dette området.

HomeKit

Apple kunngjorde under selskapets WWDC-konferanse i begynnelsen av juni at kommende iOS 8 vil inkludere HomeKit, et rammeverk for hjemautomatisering eller smarthus. Det vil være tilgjengelig for både applikasjonsutviklere og utstyrsprodusenter, slik at iOS-applikasjoner kan brukes til å kontrollere HomeKit-kompatibelt utstyr fra tredjepartsleverandører.

– Vi ønsker at HomeKit skal skape innovasjon og kreativitet hos utstyrsleverandørene, sa Kevin McLaughlin som presenterte rammeverket under WWDC.

Nest

Google kjøpte i januar selskapet Nest Labs for 3,2 milliarder dollar. Det er mye penger for en termostat og en røykvarsler, men alt tyder på at Nest vil være Google nye forsøk på å få til noe innen smarthusteknologi. Det er uklart hva som egentlig skjedde med det forrige forsøket, Android@Home – som ble presentert i 2011, men noe tyder på at løsningen har blitt videreutviklet i det stille.

Med oppkjøpet av Nest har selskapet også direkte tilgang på maskinvare, selv om datterselskapet hele tiden har gjort et poeng av at det er en viss avstand mellom mor og datter. Nest oppgir stadig at selskapet ikke vil dele brukerdata med andre, inkludert Google, med mindre brukerne selv gir samtykke til dette.

Dette skal også gjelde for Dropcam, et selskap Nest selv skal kjøpe for 555 millioner dollar. Oppkjøpsplanene ble kunngjort i slutten av forrige uke. Dropcam tilbyr overvåkningskameraer til boliger.

Works with Nest

I dag kunngjorde Nest at selskapet produkter nå har blitt åpnet for utviklere gjennom Nest Developer Program. Dette skal blant annet gjøre det mulig for kommunikasjon og samhandling mellom Nest-produktene og utstyr fra andre leverandører. Denne integrasjonen kalles for «Works with Nest».

Utviklerverktøy

Nest tilbyr nå programmeringsgrensesnitt (API) til både hobbyutviklere og profesjonelle, som kan få tilgang til ulik tilstandsinformasjon i de to produktene til Nest. API-ene er tilgjengelige for Android, iOS og webteknologier. All kommunikasjon skjer via SSL-krypterte forbindelser, mens autentiseringen er basert på OAuth2.0. Nest-kundene må i vært tilfelle autentisere forbindelsen før dataene deles. Det vil også kreves at utviklerne informerer brukerne om hvilken informasjon som hentes og hva den skal brukes til. Utviklerne får ikke tilgang til personlig identifiserbar informasjon eller data fra mer enn ti sammenhengende dager. Dette gjelder også Google.

Samtidig har Google Venture og Kleiner Perkins Caufield & Byers og etablert et fond, Thoughtful Things Fund, som skal gi utviklerprosjekter bedre mulighet til «å ta av».

Pilotpartnere

Utstyret det er snakk om, behøver ikke være begrenset til noe man har i hjemmet. Mercedes-Benz tilbyr allerede en viss integrasjon med Nest Learning Thermostat, via bilens Drive Kit Plus-system og en iOS-app.

Nest-termostaten kan dessuten fortelle visse vaskemaskiner og tørketromler fra Whirlpool om når det er mest hensiktsmessig og økonomisk at maskinene er i gang. Termostaten kan nå kontrolleres fra fjernkontrollen Logitech Harmony Ultimate. LED-lyspærer fra LIFX kan kobles sammen med både termostaten og røykvarsleren fra Nest, slik at de blinker rødt dersom det er brann eller skrur på lysene ved ujevne mellomrom når termostaten vet at ingen er hjemme.

Et spesielt armbånd fra Jawbone kan registrere at brukeren er i ferd med å våkne opp og be Nest-termostaten om å øke temperaturen i boligen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Mobilappen Chamberlain MyQ, som støtter en rekke forskjellige garasjeportåpnere, skal i løpet av høsten kunne fortelle Nest-termostaten at eieren av boligen har kommet hjem eller dratt av sted. Det samme skal man kunne snart gjøre med Google Now, men med denne skal man også kunne stille inn temperaturen med talekommandoer.

En oversikt over Works with Nest-løsningene som er tilgjengelige nå, finnes på denne siden.

Nest-termostaten kan også kontrolleres ved hjelp av Nests egne mobilapper.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.