Neste Bluetooth-versjon åpner for mye mer nyttige nettvarder

Nettvarder bruker enveis kommunikasjon til å formidle budskap til blant annet smartmobiler. Med Bluetooth 5 kan de kringkastede meldingene bestå av langt mer informasjon.
Nettvarder bruker enveis kommunikasjon til å formidle budskap til blant annet smartmobiler. Med Bluetooth 5 kan de kringkastede meldingene bestå av langt mer informasjon. (Bilde: Flickr/Jona Nalder (CC BY 2.0))

Bluetooth 5-standarden ventes å bli klar rundt årsskiftet 2016/17. Alt tyder på at den vil åpne opp for en rekke nye muligheter på grunn av betydelige forbedringer på flere områder innenfor lavenergivarianten av teknologien.

Blant annet loves det firedoblet rekkevidde, noe som skal kunne åpne for Bluetooth-kommunikasjon på tvers av hele hjem og over større områder utendørs. I tillegg loves det dobbel fart.

I pressemeldingen fra Bluetooth SIG, som kom i går, presiseres disse verdiene i svært liten grad.

Men teknologisjef hos Nordic Semiconductor, Svein-Egil Nielsen, fortalte til digi.no i fjor høst at den nåværende utgaven av Bluetooth Low Energy, også kjent som Bluetooth Smart, har en rekkevidde på omtrent ti meter under litt vanskelige forhold innendørs. Utendørs med fri sikt er rekkevidden på rundt 100 meter.

I så fall vil Bluetooth gi 40 meters rekkevidde innendørs og 400 meter ved fri sikt.

Dobling av overføringsfarten til Bluetooth Smart betyr at det kan overføres opptil 2 megabit per sekund. I mange sammenhenger er ikke dette all verdens, men tanken er fortsatt ikke at man skal overføre HD-video over disse forbindelsene.

Nettvarder

Et relativt nytt bruksområde for Bluetooth, er nettvarder eller «beacons», små batteridrevne enhet som kringkaster korte meldinger til alle enheter i nærheten som lytter, uten at enhetene først må pares. I dag kan slike meldinger typisk inneholde en liten kode eller en komprimert nettadresse (URL), maksimalt 31 bytes, som mottakerenheten kan bruke til å innhente mer informasjon.

Nå skal kapasiteten til de kringkastede meldingene økes med 800 prosent. Bluetooth SIG oppgir ikke noe nøyaktig tall, men dette bør innebære at meldingene vil kunne inneholde opptil 279 bytes.

Mer uavhengig bruk

Bluetooth SIG mener at dette vil åpne for overføring langt «rikere» og intelligente data, uten at brukeren i tillegg må knytte enheten til internett eller bruke spesielle apper for å få vite hva budskapet i meldingen egentlig er.

Typiske bruksområder for varder er å kunne tilby informasjon som er relevant basert på hvor brukeren befinner seg, for eksempel i gaten på flyplassen eller blant hyllene på en stormarked.

Bluetooth SIG nevner flere eksempel i pressemeldingen, blant annet varesporing på lagre og smartby-infrastruktur som kan hjelpe synshemmede med å bli mer mobile.

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen