UTVIKLING

Neste Chrome støtter HTML-import

Lover også jevnere web-animasjoner med JavaScript.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2014 - 08:38

Chrome 35 ble utgitt i forrige uke, noe som også betyr at betaversjonen av Chrome 36 har blitt tilgjengelig for Windows, OS X, Linux, Chrome OS og Android. Også den nye betaversjonen inkluderer en hel del nye eller forbedret webteknologi.

I mars skrev digi.no om standardutkastet HTML Imports, som gjør det mulig å importere HTML-filer og annet som kan følge med i slike filer inn i HTML-dokumentet man jobber med. Forfatterne av utkastet jobber i Google, så det ikke spesielt oppsiktsvekkende at Chrome er tidlig ute med å komme med støtte for teknologien.

Animasjoner

Animering av webinnhold kan gjøres på to hovedmåter – deklarativ eller imperativ. Deklarativ innebærer bruk av CSS Animation eller Transition, altså skrevet kun med CSS. Dette gir gjerne svært jevne animasjoner, men ikke all verdens fleksibilitet.

Imperative animasjoner er skrevet med JavaScript gir utvikleren langt mer kontroll og muligheter. Animasjoner kan enkelt startes, stoppes, settes på pause, reverseres og avbrytes. Men JavaScript-et som benyttes, kjøres normalt i hovedtråden til nettlesere, og denne er gjerne opptatt med mye annet samtidig. Dette fører til at JavaScript-baserte animasjoner hakker under avspillingen. Se videoen nedenfor.

Google har begynt å implementere Web Animations JavaScript API i Chrome, og element.animate() er den første delen av API-et som begynner å bli leveringsklar. Denne skal kunne bidra til at også imperative animasjoner kan kjøres jevnt. Dette er oppnådd ved å bruke den nøyaktig den samme motoren i Blink som brukes til å drive CSS Animation og Transition.

Nytt i Chrome 36 beta er også støtte for fontformatet WOFF 2.0 – som i gjennomsnitt komprimerer 30 prosent bedre enn forgjengeren, CSS transforms-støtte uten webkit-prefiks, muligheten til å observere endringer i JavaScript-objekter med Object.observe(), forbedret berøringsfunksjonalitet og mer nøyaktige returverdier til CSS-egenskaper som scrollTop og offsetHeight ved zooming.

Det er ventet at Chrome 36 vil rulles ut til vanlige brukere om fem uker, altså helt i begynnelsen av juli.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.