Neste generasjon Internett i tredje generasjon mobil

Neste versjon av Internett-protokollen, kjent som IPv6, skal innlemmes i standardene for tredje generasjons mobiltelefoni, mener ETSI - instituttet som standardiserer telekom i Europa - og IPv6 Forum.

Neste versjon av Internett-protokollen, kjent som IPv6, skal innlemmes i standardene for tredje generasjons mobiltelefoni, mener ETSI - instituttet som standardiserer telekom i Europa - og IPv6 Forum.

Løsninger som WAP betraktes gjerne som bleke forløpere til ekte tredje generasjons mobiltelefoni - der første generasjon var analoge systemer som NMT og andre generasjon de første digitale systemene som GSM. Det såkalte 3G vil by på ekte bredbåndstjenester. Da trengs den samme pakkeprotokollen som på det øvrige Internett, nemlig IP.

Versjon 6 av IP skal sørge for at tilgangen på IP-adresser blir nærmest uuttømmelig. Mange drømmer om å kople alle slags styrbare apparater - også brødristere og kjøleskap - til Internett. Forsiktige anslag tyder på at hver av oss da vil trenge rundt 100 forskjellige IP-adresser innen tjue år. Dagens IPv4 vil være uttømt om få år selv om man holder seg til datamaskiner.

Andre utfordringer som skal løses i IPv6 er knyttet til sikkerhet og tjenestekvalitet.

Hensikten med alliansen mellom ETSI og IPv6 Forum er å markedsføre IPv6 overfor telekomindustrien, og vise hvordan den nye protokollen kan brukes til å tilby nye typer tjenester og sikre interoperabilitet mellom ulike typer apparater. ETSI-sjef Karl Heinz Rosenbrock ser IPv6 som selve grunnlaget for konvergens mellom datakommunikasjon, fast telefoni og mobiltelefoni.

IPv6 Forum har tidligere kunngjort et formalisert samarbeid med UMTS Forum (Universal Mobile Telephony System) og med GSM Association (bransjeforeningen til verdens over 350 GSM-operatører). Det skal videre være i samtaler med 3GPP (Third Generation Partnership Project), WAP Forum og Bluetooth SIG.

UMTS demonstreres for første gang i Norge hos Telenor Forskning på Kjeller utenfor Oslo mandag 29. november.

Til toppen