Neste generasjon UltraSPARC lansert

Dagens oppgaver krever mer ytelse, noe Sun har tatt til etterretning

Dagens oppgaver krever mer ytelse, noe Sun har tatt til etterretning

Sun lanserte på onsdag kveld norsk tid sin nye prosessor UltraSPARC III, på en pressekonferanse i New York.

Den nye prosessoren er full av nyheter, og vil gjøre at Suns maskiner igjen vil ha konkurransedyktig ytelse i forhold til sammenlignbare maskiner på markedet. I tillegg til å være en stor forbedring fra tidligere versjoner er prosessoren fremdeles 100% kompatibel med eldre prosessorer og det skal derfor ikke være nødvendig med re-installering eller re-kompilering av eksisterende programvare.

UltraSPARC III har mange forbedringer som gjør den interessant å se på. Av nyhetene Sun er mest stolte over er at de har en innebygget minne-kontroller som eliminerer det vanlige systemet med å ha den på hovedkortet, noe som gjør prosessen tregere. Maskinen har også en 9,6 GB/s adressebuss for å sørge for å samstemme cache mellom prosessorene, SAM (sum-addressed memory) for å minimere forsinkelser og cache-til-cache overføringer for å minimere bruken av systemminne. Intern dataoverføring er 4,8 GB/s, og den kommuniserer med systemet i hele 2,4 GB/s. Prosessen som brukes for å produsere prosessoren er en 0,18 mikron prosess. Denne størrelsen vil holde seg på både 600 og 750 MHz-prosessorene, men vil bli senket til 0,15 mikron på 900 MHz-versjonen.

Intern cache i prosessoren er 32 kB instruksjon og 64 kB data for Level 1 og hele 8 MB for Level 2.

Prosessoren lanseres til å begynne med på 600 MHz, men 900 MHz-versjonen er forventet å komme på markedet i første kvartal 2001.

Til toppen