BEDRIFTSTEKNOLOGI

Neste generasjon UltraSPARC lansert

Dagens oppgaver krever mer ytelse, noe Sun har tatt til etterretning

Prosessoren Sun UltraSPARC III
Prosessoren Sun UltraSPARC III. Foto: Sun Microsystems

Sun lanserte på onsdag kveld norsk tid sin nye prosessor UltraSPARC III, på en pressekonferanse i New York.

Den nye prosessoren er full av nyheter, og vil gjøre at Suns maskiner igjen vil ha konkurransedyktig ytelse i forhold til sammenlignbare maskiner på markedet. I tillegg til å være en stor forbedring fra tidligere versjoner er prosessoren fremdeles 100% kompatibel med eldre prosessorer og det skal derfor ikke være nødvendig med re-installering eller re-kompilering av eksisterende programvare.

UltraSPARC III har mange forbedringer som gjør den interessant å se på. Av nyhetene Sun er mest stolte over er at de har en innebygget minne-kontroller som eliminerer det vanlige systemet med å ha den på hovedkortet, noe som gjør prosessen tregere. Maskinen har også en 9,6 GB/s adressebuss for å sørge for å samstemme cache mellom prosessorene, SAM (sum-addressed memory) for å minimere forsinkelser og cache-til-cache overføringer for å minimere bruken av systemminne. Intern dataoverføring er 4,8 GB/s, og den kommuniserer med systemet i hele 2,4 GB/s. Prosessen som brukes for å produsere prosessoren er en 0,18 mikron prosess. Denne størrelsen vil holde seg på både 600 og 750 MHz-prosessorene, men vil bli senket til 0,15 mikron på 900 MHz-versjonen.

Intern cache i prosessoren er 32 kB instruksjon og 64 kB data for Level 1 og hele 8 MB for Level 2.

Prosessoren lanseres til å begynne med på 600 MHz, men 900 MHz-versjonen er forventet å komme på markedet i første kvartal 2001.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.