Neste Itanium blir mindre het

Intel skal redusere effektforbruket til serverprosessorer betydelig med den neste Itanium-generasjonen.

Intel skal redusere effektforbruket til serverprosessorer betydelig med den neste Itanium-generasjonen.

Mens ren ytelse lenge har vært det viktigste målet for blant annet serverprosessorer, er dette i ferd med å endres. Varmeutvikling fra prosessorer og andre komponenter utgjør et stadig større problem også på serversiden, noe som har fått mange til å anse målet for ytelse per watt som stadig mer kritisk.

Ikke minst Intels serverprosessorer genererer mye varme. Itanium 2-brikkene har en maksimalt effektforbruk på 130 watt, mens Xeon-brikkene har et maksimalt forbruk på mellom 110 og 165 watt.

AMD Opteron forbruker maksimalt 95 watt, oSun UltraSparc T1 "Niagara" forbruker inntil 72 watt, så forskjellen mellom Intels brikker og konkurrentenes er temmelig stor.

Spesielt for de med mange og store servere er dette et problem. En ting er at disse kundene må investere i massive kjøleanlegg for å sikre stabil drift. En annen ting er det at kontinuerlig drift av slike servere i løpet av noen år kan koste mer i strømutgifter enn det maskinvaren opprinnelig kostet. Det hevder i det minste Google.

Intel har selvfølgelig innsett problemet og lover nå å gjøre noe med det i forbindelse med neste generasjon av selskapets Itanium-brikker, som foreløpig er kjent under kodenavnet Montecito.

    Les også:

Under et møte i Itanium Solutions Alliance i San Francisco nylig, fortalte Scott McLaughlin til blant annet News.com, at effektforbruket til Montecito vil være på inntil hundre watt, altså 30 watt mindre enn dagens Itanium-brikker. Dette oppnås ved hjelp av mindre skala på transistorene, men også ved å redusere hastigheten til prosessoren noe i forhold til de opprinnelige planene. Den nye brikken skal likevel ha et ytelse/watt-forhold som er 2,5 ganger bedre enn dagens Itanium 2-modell med 9 MB cacheminne.

Dagens Itanium-modeller er basert på 130 nanometers prosessteknologi. Ved å produsere Montecito med 90 nanometers prosessteknologi, oppnår selskapet flere fordeler, inkludert lavere produksjonskostnader og lavere effektforbruk. De aller fleste av Intels prosessorer i dag er basert på 90 nanometers prosessteknologi, men de aller nyeste er laget i en enda mindre skala, med 65 nanometers teknologi. Intel har også demonstrert 45 nanometers SRAM-minne, så veien framover er lagt.

Men hele reduksjonen i effektforbruket skyldes dessverre ikke mindre størrelse på transistorene. Maksimalhastigheten til Montecito er blitt redusert fra 1,8 GHz til 1,6 GHz. Dessuten skal Intel ha droppet en funksjonalitet kalt Foxton. Denne skulle kunne øke hastigheten til prosessoren til 2 GHz i korte perioder hvis prosessoren var kjølig nok.

Til toppen