FORBRUKERTEKNOLOGI

Neste Mac-OS får mye fra iOS

«Mountain Lion» betraktes som et skritt mot felles plattform for Mac og mobil.

iOS og Mac OS utvikler seg i retning av å bli en felles plattform. Den nye OS X 10.8 er et skritt på veien.
iOS og Mac OS utvikler seg i retning av å bli en felles plattform. Den nye OS X 10.8 er et skritt på veien.

Utviklere fikk i går tilgang til en tidlig utgave av neste oppdatering av Apples pc-operativsystem OS X, som går under kallenavnet «Mountain Lion». Det offisielle navnet er «OS X 10.8»: Apple dropper altså «Mac» i betegnelsen.

Det nye systemet er lagt opp med tanke på integrasjon mot Apples nettskyplattform iCloud. Mange nye egenskaper er hentet fra mobilsystemet iOS, særlig med tanke på bedre samspillet mellom pc og mobil, og på å gi Apple-brukere med ulike typer apparater et mer enhetlig «økosystem», med felles håndtering av blant annet meldinger og notater, og adgang til felles nettspill mellom alle slags klienter.

Det er ikke slik at iPad-apper kjører på Mac, men «Mountain Lion» kan oppfattes som nok et skritt i retning felles plattform for Mac og mobil, noe av det samme som Microsoft sikter mot med Windows 8.

For Microsoft er en enhetlig plattform for mobil og pc et vesentlig argument for å få bedrifter til å standardisere på Windows.

Dersom Apple kan tilby noe liknende, vil bedrifter som er tiltrukket av iPhone og iPad også kunne la seg friste av å tillate ansatte å bytte ut Windows-pc-er med Mac.

I et intervju med Wall Street Journal forklarer Apple-sjef Tim Cook at folk elsker appene og funksjonene på iPhone, og at han vil sørge for overføre alt som er hensiktsmessig fra iPhone til Mac.

Cook utelukker heller ikke at framtidige Mac vil tilbys med ARM-prosessorer. Som kjent ligger det i Windows 8 en åpning for å tilby Windows-pc-er med ARM.

Vanlige brukere loves tilgang til oppgraderingen fra Mac App Store på sensommeren 2012.

De konkrete nyhetene i «Mountain Lion» kan oppsummeres slik:

  • Lynmelderen iChat kuttes ut og erstattes av en meldingstjeneste integrert i operativsystemet. Den nye tjenesten kan brukes til å sende meldinger, bilder og video til enhver enhet med den nyeste utgaven av iOS.
  • Mac får samme varslingstjeneste for e-post, avtaler og meldinger som iOS.
  • Mac får samme system for påminnelser og oppgavelister som iOS: Synkroniseringen skjer gjennom iCloud.
  • Mac får samme «Game Center» som iOS, slik at brukere kan spille med hverandre på tvers av de to Apple-plattformene.
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.