FORBRUKERTEKNOLOGI

Neste Mac-prosessor deler smartere

Neste generasjon Mac vil få prosessorer med samme avanserte virtualisering som IBMs Power5.

22. des. 2004 - 14:26

I begynnelsen av desember kunngjorde IBM dannelsen av konsortiet Power.org, der selskapet samler 14 partnere for å gjøre Power-arkitekturen til en åpen standard (se artikkelen IBM vil gjøre Power til åpen standard). Dannelsen av konsortiet markerer en ny giv i selskapets satsing på Power-arkitekturen.

I 2005 – nærmere tidsangivelse foreligger ikke – vil IBM komme ut med neste generasjon av prosessoren PowerPC 970. Denne prosessoren brukes i dag i Apple Mac – «G5» klienter og servere – og i IBMs bladserver JS20, under betegnelsen 970FX.

I en styrt lekkasje til ZDNet sier IBM at den kommende utgaven av denne prosessoren vil ha samme type virtualisering som i dag tilbys av Power5-prosessoren som brukes i de avanserte serverne i pSeries og iSeries. Virtualiseringen på prosessornivå innebærer at hver prosessor kan deles opp i flere logiske maskiner, slik at en fireveis server kan fungere som opptil 40 atskilte virtuelle servere.

Virtualiseringen i 970-prosessoren blir mindre avansert enn i Power5. I Power5 er det egen maskinvare som styrer partisjonene som er tilgjengelig for operativsystemene. I 970 ordnes denne styringen gjennom programvare i en av de vanlige partisjonene.

Med neste 970-prosessor skulle det være mulig å dele en enkel Mac i flere virtuelle maskiner, for eksempel en hovedmaskin under MacOS, og andre «maskiner» under Linux eller NetBSD.

IBM sier de akter å gjøre partisjonering eller virtualisering tilgjengelig på alle prosessorene i Power-familien. Det innebærer muligheter for virtualisering også på Power-modeller beregnet på dedikert apparatur.

Hvor mange partisjoner man får på neste generasjons 970-prosesser er avhengig blant annet av hvorvidt den blir flerkjernet eller ikke. I lekkasjen til ZDNet vil ikke IBM kommentere dette. En analytiker sier til magasinet at IBM vanskelig kan la være å gjøre prosessoren i det minste tokjernet, siden en rekke andre produsenter, blant dem masseleverandører som Intel og AMD, vil introdusere tokjernede prosessorer neste år.

Bladet Think Secret mener å ha svaret på dette. De skriver at nest 970 vil komme i to varianter, den enkjernede 970GX og den tokjernede 970MP med kodenavn Antares. 970GX vil debutere i 2 GHz, mens Antares vil starte på 3 GHz. Magasinet mener å vite at Apple vil være ferdig med å 970MP i løpet av januar, slik at neste generasjons Mac vil kunne være på markedet allerede i løpet av våren. Den enkjernede 970GX ventes brukt i Apples bærbare i PowerBook-familien. Har kan det bli et problem at denne familien ennå ikke er utstyrt med G5-prosessoren.

Think Secret skriver ellers at IBM har iverksatt et prosjekt kalt eClipz som tar sikte på å gjøre Power-arkitekturen anvendelig til alle selskapets servere utenom xSeries-familien – de tre siste bokstavene i eClipz er hentet fra henholdsvis iSeries, pSeries og stormaskinfamilien zSeries. Prosjektet skal fullføres i 2007 med Power6-prosessoren. Det snakkes om en ultralett utgave av Power6, foreløpig døpt P6UL, som vil kunne passe til Mac-generasjonen etter den som vil få neste utgave av 970. Den første Power6-prosessoren vil ha en klokkefrekvens på 6 GHz, og vil framstilles etter en 65 nanometers prosess.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.