BEDRIFTSTEKNOLOGI

Neste Microsoft Office begynner å ta form

Eksterne testere har begynt å få tilgang til blant annet Exchange 14.

Microsofts Windows Vista og Office 2007 ble lansert samtidig. Men mens det er mye som tyder på at Windows 7 vil bli lansert i år, er det mindre som tyder på at det samme vil gjelde den neste utgaven av Office, som har arbeidsnavnet Office 14, til tross for at Office 2007 ble kalt Office 12.

Ifølge All about Microsoft-bloggen ble alfaversjoner av en del serverprodukter i Office-familien gjort tilgjengelig for utvalgte kunder først i går.

Produktene det er snakk om er SharePoint Server 14, sammen med webversjoner av de viktigste Office-applikasjonene, Search Server 14 og Project Server 14. Dessuten skal alfatesterne få tilgang til en tidlig versjon av identitetsserveren som er kjent under kodenavnet Geneva, som skal være en forutsetning for den øvrige Office-testingen.

Dessuten snakkes det om et nytt serverbasert Office-produkt, som kalles Office for Sales.

Dette skal være et komplett CRM-produkt med både programvare og tjeneste-komponenter. Produktet skal være tett knyttet til SharePoint Sever og skal av utviklere kunne tilpasses for integrasjon med produkter fra andre leverandører.

Inkludert i funksjonaliteten som skal tilbys, er muligheten til å lagre kundeinformasjon i Outlook, sentralisert Sales Center Sharepoint-vedlikehold, opprettelse av salgsfellesskap og støtte for SIM (Sales Interaction Management).

Det antas at SharePoint Server 14 vil tilby støtte for frakoblet bruk av løsningen, noe som betyr at Office for Sales skal tillate redigering i Outlook uten at PC-en har nettilgang.

Office for Sales bygges ifølge All about Microsoft på toppen av Microsofts Office Business Application (OBA), som lar utviklere bygge sammensatte applikasjoner som utvider Office eller SharePoint.

Hensikten med alfautgivelsen skal i denne omgang ikke være å motta feilrapporter fra testerne, men å gi disse kundene en anelse om hva Microsoft planlegger i neste Office-versjon.

Exchange Server 14 har tydeligvis vært tilgjengelig for eksterne testere i noe lenger tid. Allerede skal det være 3,5 millioner testbrukere, for det meste ved universiteter. Dette forteller Rajesh Jha, som er sjef for utviklingen av Exchange hos Microsoft, til TechCrunchIT.

På det samme stadiet i utviklingen var antallet testere av Exchange 2007 bare 5000.

Den viktigste nyheten i Exchange 14 ser foreløpig ut til å være at det legges mye mer vekt på å utvikle serverdelen og tjenestedelen (SaaS - Software as as Service) i fellesskap, enn det var med Exchange 2007, hvor serverdelen ble utviklet først.

Ved å utvikle begge deler samtidig, får Microsoft bedre mulighet til å utføre robuste brukstester.

- Det vi først og fremst har lært er skalabasert. Det å ha 3,5 millioner testere i stedet for 5000 kan ikke sammenlignes. Siden dette er den første versjonen med SaaS fullt integrert fra bunnen av, har det å ha så mange brukere lært oss å optimalisere utrulling, kjerneteknologi som størrelsen på I/O i serveren og å minimalisere helpdesk-samtaler gjennom bedre brukervennlighet og webaksess, sier Jha.

Office 14 skal allerede ha vært under aktiv utvikling i mer enn halvannet år. Microsoft vil ikke si noe offisielt om når en betaversjon av produktene kan ventes, men skal ha sagt til enkelte kunder at det vil skje i år. Til All about Microsoft sier Jha at Microsoft trolig vil informere informere kundene senere dette kvartalet om selskapets planer om utrulling og lansering av Office 14.

Den første betaversjonen av Office 2007 kom i november 2005. Det tok da tolv måneder før produktet ble lansert. Men 2007-utgaven anses som stor oppgradering av Office-familien. Det kan derfor godt tenkes at Office 14 ikke krever en like lang betaperiode, enten fordi den inneholder færre nyheter enn Office 2007, eller fordi betaversjonen, når den først kommer, er så godt som lanseringsklar.

Det er dermed ikke helt utenkelig at i alle fall utviklingen av av Office 14 vil fullføres før året er omme. Ifølge dette blogginnlegget har Microsoft presentert en oversikt hvor Office 14 er plassert under 2010.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.