Neste PlayStation kraftigere enn Deep Blue

IBM, Sony og Toshiba skal utveksle teknologi og samarbeide om å lage Cell, en ny type prosessor for hjemmemaskiner som skal være like kraftige som supermaskinen Deep Blue.

De tre selskapene har forpliktet seg til å spandere 400 millioner dollar over fem år på å utvikle en "supermaskin på én brikke", foreløpig kalt "Cell". Avstanden mellom kretselementene i denne prosessoren blir 100 nanometer. Partene håper at brikken skal kunne gi ytelser som er sammenliknbare med det supermaskinen Deep Blue presterer.

Superbrikken skal kunne håndtere morgendagens høyhastighetsnettverk. Den vil vesentlig brukes i apparater som mottar og sender multimedia over Internett. Navnet Cell gjenspeiler en forhåpning man har om at prosessorene vil kunne koples sammen på nye måter og likne på celler i en organisme. Ytelsen skal kunne måles i teraflops - tusen milliarder flytetallsoperasjoner per sekund.

Anonyme kilder bekrefter over Wall Street Journal at Cell er prosessoren Sony satser på for å drive PlayStation 3, et prosjekt selskapet ennå ikke har formelt kunngjort. Brikken til dagens PlayStation 2 bygger på 180 og 250 nanometers teknologi, og stammer fra et fellesprosjekt mellom Sony og Toshiba.

IBM bidrar med både kunnskap om 100 nanometer teknologi, og et nytt produksjonsanlegg som skal stå klart i Fishkill i delstaten New York en gang neste år. Utviklingsarbeidet skal skje i IBMs laboratorier i Austin i delstaten Texas, kjent for andre banebrytende elementer i IBMs halvlederteknologi, blant annet kobber, silisium-på-isolator og lav-k dielektrisk isolering.


Analytikere sier til Bloomberg News at et åpenbart motiv for partene er å dele på utviklingskostnadene til et produkt de alle trenger.

Til toppen