BEDRIFTSTEKNOLOGI

Neste «Snapdragon» blir lynrask

Qualcomm lover stort teknologisprang for utbredt mobilprosessor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. nov. 2010 - 13:58

Mange av dagens mest avanserte smartmobiler er basert på mobilprosessorfamilien Snapdragon, som produseres av Qualcomm. Snapdragon brukes også i enkelte netbooks og nettbrett.

I alt skal det være lansert 55 ulike enheter som er utstyrt med en Snapdragon-brikke. Mer enn 125 nye enheter er nå under utvikling. Blant disse er nettbrett fra ti ulike leverandører.

I går, under et analytikerarrangement i San Jose, presenterte Qualcomm en ny generasjon av Snapdragon, som på papiret skal kunne gi mobile enheter mye større regnekraft, samtidig som at energieffektiviteten forbedres kraftig.

I presentasjonen står det at den nye Snapdragon-generasjonen vil tilby omtrent fem ganger så høy ytelse og 75 prosent lavere effektbehov. Ifølge EE Times er det den opprinnelige Snapdragon-familien Qualcomm her sammenligner med. Det første produktet i den nye familien vil ha produktnummeret MSM8960.

Qualcomm har allerede lansert tre ulike generasjoner av Snapdragon-familien, men det er den første generasjonen (QSD8x50) som er mest utbredt. Denne familien er basert på 65 nanometers prosessteknologi.

Den andre generasjonen, som består av seriene MSM7x30 og MSM8x55, er basert på 45 nanometers prosessteknologi, noe som gir bedre energieffektivitet og plass til mer funksjonalitet. HTCs nye Desire HD er blant enhetene som er utstyrt med MSM8255-brikken.

Den tredje generasjonen av Snapdragon, MSM8x60 (med produktene MSM8260 og MSM8660), består av brikker med to CPU-kjerner. Også denne er basert på 45 nanometers prosessteknologi. Disse brikkene kan muligens dukke opp i de avanserte smartmobiler i løpet av 2011.

Brikkefamilien som Qualcomm nå snakker om, og som skal settes i prøveproduksjon i 2011, er basert på 28 nanometers prosessteknologi. Dermed hopper Qualcomm rett og slett over 32 nm-teknologien, som blant annet Intel nå benytter.

Presentasjon av Snapdragon-brikken  MSM8960 <i>Bilde: Qualcomm</i>
Presentasjon av Snapdragon-brikken MSM8960 Bilde: Qualcomm

Når Qualcomm snakker om å redusere effektbehovet med omtrent 75 prosent, kan nok store deler av dette forklares med at det er brikker med henholdsvis 65 og 28 nanometers prosessteknologi som sammenlignes. Spørsmålet er om denne reduksjonen også gjelder når brikken belastes for fullt.

Ytelsesforbedringen skyldes delvis at den helt nye generasjonen er basert på en helt ny arkitektur og at brikkene vil ha to kjerner. Samtlige av de tidligere Snapdragon-brikkene er basert på Scorpion-kjernen.

Qualcomm skal ikke ha fortalt detaljer om den nye arkitekturen. Det som derimot er kjent er at brikkene vil ha støtte for LTE og TD-LTE (Time Division Long Term Evolution).

Dessuten skal de nye Snapdragon-brikkene utstyres med en ny generasjons grafikkprosessor. De tre første generasjonene av Snapdragon har en grafikkprosess hentet fra Qualcomms Adreno 2xx-serie. Qualcomm lover fire ganger så høy grafikkytelse med MSM8960 som med QSD8x50 og vil der trolig ta i bruk den kommende Adreno 3xx-serien.

Sammenligning mellom tre generasjoner av Qualcomms grafikkprosessor, Adreno. <i>Bilde: Qualcomm</i>
Sammenligning mellom tre generasjoner av Qualcomms grafikkprosessor, Adreno. Bilde: Qualcomm

Ifølge dette dokumentet skal Adreno 3xx kunne levere grafikkytelse på høyde med Playstation 3 og Xbox 360.

Adreno 3xx er laget for å integreres med flerkjernede CPU-er. Den støtter GPGPU-språket (General-Purpose computing on Graphics Processing Unit) OpenCL 1.1, i tillegg til neste generasjons OpenGL ES, kjent som «Halti».

Hele presentasjonen til Qualcomm er tilgjengelig her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.