BEDRIFTSTEKNOLOGI

Neste super-grafikkort er forsinket

I krigen om neste generasjons grafikkprosessorer, ser Nvidia ut til å ha snublet.

25. okt. 2002 - 10:46

Som i Intels kamp mot AMD på hovedprosessorer, slåss Nvidia og ATI om hvem som har den raskeste grafikkprosessoren. Nvidia har lenge ledet løpet og var en av aksjeanalytikernes favoritter, men nå ser selskapet ut til å ha snublet, noe som gir ATI en gyllen mulighet.

Markedet er drevet av spillprodusentenes jakt på stadig større realisme og det er derfor i praksis ingen grense for behovet for datakraft.

Nvidia skal endelig vise sin nye Geforce5-prosessor på Comdex, men dette er en kraftig forsinkelse, skriver Cnet. Geforce5-brikken kalles også NV30. Nå er ikke en forsinkelse på noen måneder i utgangspunktet så mye, men det er nok til at det viktige julesalget glipper for Nvidia. Forsinkelsen skal skyldes at Nvidia satset på å produsere sine brikker med ny og mindre 130 nanometer-teknologi, men brikkeprodusenten TSMC sliter med å få dette til å fungere.

I mellomtiden selger ATI det remmer og tøy kan holde av Radeon 9700-prosessorer til forskjellige grafikkort-produsenter. For tester av Radeon 9700 gir en klar ledelse over Nvidias eksisterenede Geforce 4-brikker. Radeon 9700 er laget med mer velprøvet og eldre 150 nanometer-teknologi.

Utviklingen på grafikkprosessorer går enda raskere enn på hovedprosessorer og amerikanske analytikere mener at selv om Nvidia Geforce5 vil være 25-50 prosent raskere enn Radeo 9700, vil ikke dette være nok. ATI har dessuten nå lansert en billigversjon av 9700 som kalles 9500.

Dette gjør at Nvidia har mistet mye av sin ledelse og at man nå har et jevnere kappløp mellom to produsenter igjen, sier en analytiker til Cnet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.