Neste Ubuntu vil inkludere lukket kode

Neste Ubuntu-utgave vil inkludere et sett med drivere som ikke er basert på åpen kildekode.

Neste Ubuntu vil inkludere lukket kode

Neste Ubuntu-utgave vil inkludere et sett med drivere som ikke er basert på åpen kildekode.

Svært mange Linux-distribusjoner er tuftet på ideen om at de kun skal inneholde programvare basert på åpen kildekode. Åpen kildekode gir mange fordeler, men også noen ulemper. Blant annet er det mange leverandører av maskinvare som vegrer seg for å åpne kildekoden til driverne til maskinvaren, fordi kildekoden kan avsløre detaljer leverandørene ikke ønsker å offentliggjøre.

For Linux-brukerne betyr dette at de enten må benytte drivere fellesskapet selv har utviklet gjennom "reverse engineering", åpen kildekode-baserte drivere med forenklet funksjonalitet fra leverandøren eller drivere med lukket kode. Men i mange tilfeller vil kun det siste alternativet være tilstede.

I disse tilfellene må brukerne selv finne fram til og laste ned de proprietære driverne. Spesielt for nybegynnere kan dette oppleves som problematisk - spesielt hvis driverne er for vesentlige komponenter som modem eller skjermkort. Ifølge DesktopLinux.com har 70 til 80 prosent av Ubuntu-brukerne med nyere PC-er behov for å ta i bruk drivere med lukket kildekode.

Nå skriver DesktopLinux.com at neste utgave av Ubuntu Linux, versjon 7.04 - også kjent som Feisty Fawn, for første gang vil inkludere et sett med proprietære drivere. Det er blitt bestemt av Ubuntu-utviklerfellesskapet. Årsaken skal være den nye versjonens utvidete støtte for multimedier. For å oppnå dette, må man - i hvert fall inntil videre, ty til proprietære drivere.

Først og fremst er det drivere for grafikkort med 3D-funksjonalitet fra ATI og Nvidia som vil bli inkludert. Det er en rivende utvikling innen dette markedet, og store deler av funksjonaliteten som kommer i nye generasjoner av grafikkortene, vil ikke kunne utnyttes uten støtte i driverne.

I Feisty Fawn vil derfor de proprietære driverne automatisk bli installert hvis brukerne har grafikkort som ikke støttes av de åpen kildekodebaserte driverne.

I tillegg til grafikkdriverne, vil Ubuntu også inkludere drivere for flere såkalte Winmodemer, det vil si modemer som for en stor del av programvarebaserte, i tillegg til WLAN-brikkesettet Intel 3945 og tilsvarende brikkesett fra Atheros.

I tillegg til den rent filosofiske innvendingene mot å benytte proprietære drivere i Linux, kan slike drivere også forårsake problemer for brukeren. Linux-utviklerne vet ikke hva driverne inneholder, og når leverandøren kommer med en ny versjon som enten inneholder ny funksjonalitet eller feilfikser, er det uklart hvordan disse endringene vil påvirke resten av systemet. Da må det betylig testing til i fellesskapet før driverne kan rulles ut.

Feisty Fawn skal etter planen lanseres den 19. april 2007.

Til toppen