BEDRIFTSTEKNOLOGI

«Neste» Windows 10 får smartere minnehåndtering

Tar i bruk komprimering i RAM.

Snart får også Windows 10 støtte for minnekomprimering.
Snart får også Windows 10 støtte for minnekomprimering. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. aug. 2015 - 09:45

Microsoft kom denne uken med den første nye utgaven av Windows 10 Insider Preview siden Windows 10 ble lansert for en knapp måned siden. Denne utgaven har byggnummer 10525.

Bortsett fra noen små endringer knyttet til valg av farger, inneholder den nye testversjonen tilsynelatende bare én vesentlig nyhet, nemlig komprimering av minnet.

Skaper stadig problemer: Windows 10-oppdatering med «uendelig» omstart 

Komprimering

I dagens utgaver av Windows vil applikasjoner som holdes i minnet, men som ikke aktivt er i bruk, bli skrevet til en langsommere lagringsenhet (harddisk eller SSD) dersom det blir knapphet på det fysiske minnet til pc-en.

Dersom man igjen skal bruke denne applikasjonen, må den lastes fra disken før den blir fullt tilgjengelig for brukeren. Dette tar betydelig lenger tid enn om applikasjonen fortsatt hadde vært i det fysiske minnet (RAM) til maskinen.

I den kommende oppdateringen til Windows 10 tas det i bruk et konsept som kalles for «compression store», som komprimerer minnesider (memory pages) som ikke er i bruk, i stedet for å skrive dem til disken.

Dette reduserer mengden av fysisk minne som kreves av hver prosess og gjør det mulig for systemet å ha flere applikasjoner i minnet på en gang.

Visste du dette? Windows 10 lar fremmede bruke båndbredden din 

Systemprosessen

Komprimeringen er underlagt System-prosessen i Windows 10. Det kan derfor se ut som om denne prosessen bruker mer minne enn i tidligere utgaver, siden den vokser når minne gjøres tilgjengelig for andre prosesser.

Tilsvarende funksjonalitet finnes allerede Linux gjennom kjernefunksjonen zswap, og i OS X gjennom funksjonen Compressed Memory.

Det har dog blitt oppdaget flere feil ved denne utgaven. Flere er nevnt i Microsofts blogginnlegg, blant annet at mobile hotspots ikke fungerer.

Chrome-problem

Andre har opplevd problemer med kjøring av Google Chrome. 64-bitsutgaven av nettleseren krasjer rett og slett når det åpnes faner eller utvidelser i den i bygg 10525 av Windows 10. Dette ser ut til å ha noe med sandkassen å gjøre, for en løsning som skal fungere, er å bruke–no-sandbox-flagget.

I løpet av natten har en Google-ansatt kunngjort at en fiks er tilgjengelig i neste Canary-versjon (46.0.2489.0 eller nyere). Den vil trolig bli tilgjengelig for alle i den neste, stabile utgaven av Chrome.

Samtidig understrekes det at Insider Preview-utgavene ikke er garantert å være stabile. Det gis ut nettopp for at problemer som dette skal kunne oppdages og utbedres før de når de vanlige Windows 10-brukerne. Derfor anbefales det ikke å bruke Insider Preview-utgavene på produksjonssystemer.

Les også: Vær oppmerksom på personvernet i Windows 10 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.