Neste Windows bør bli helt annerledes

Analytikere mener Microsoft må gjøre enorme strukturelle endringer i etterfølgeren til Vista.

Når Windows Vista etter alt å dømme kommer på markedet i januar, vil det være mer enn to år forsinket i forhold til det som opprinnelig ble antydet fra Microsoft. Årsaken skal først og fremst være at operativsystemet er blitt for komplekst og monolittisk.

I 2004 bestemte Microsoft seg for å starte på nytt ved å bygge operativsystemet om til en stakk med mer enn 50 lag, noe som gjorde det mulig å komme videre. Men Gartner-analytikerne Brian Gammage, Michael Silver og David Mitchell Smith mener dette ikke er nok til å gjøre forenkle den videre utviklingen og å løse Microsofts framtidige leveringsproblemer.

I rapporten "Vista Will Be the Last Major Windows Release as We Know It", skriver analytikerne at den økte kompleksiteten i operativsystemet gjør det stadig vanskeligere for bedrifter å implementere oppgraderinger og umulig for Microsoft å utgi jevnlige oppdateringer. Alt i alt står dette i veien for Microsoft salg av abonnementslisenser til bedrifter.

I Gartner-rapporten, som siteres av Techworld.com, skriver analytikerne at svaret på Microsofts utfordringer er virtualisering. Dette støttes nå av nyere prosessorer fra Intel og AMD.

- Så snart Windows får virtualisering inkludert i kjernen, forventer vi at utviklingen av operativsystemet vil endre retning fra integrasjon til modulisering, heter det i rapporten.

    Les også:

I Windows-sammenheng er virtualisering mest brukt for å kunne kjøre to eller flere operativsystemer samtidig på den samme maskinvaren, men metoden kan også benyttes til å kjøre individuelle systemfunksjoner og applikasjoner. Siden teknikken isolerer ulike komponenter fra hverandre, gjør dette dem enklere å håndtere.

Gartner mener at Microsoft vil benytte virtualisering for å dele opp Windows-klienten inn i en servicepartisjon og én eller flere applikasjonspartisjoner. Tjenestepartisjonen vil kontrollere systemfunksjoner som administrasjon og sikkerhet.

- Kombinasjonen av tjenestepartisjonen og muligheten til å levere horisontale funksjoner i programvareenheter utgjør nøkkelen til å dele opp Windows-operativsystemet. En slik arkitektur vil gjøre det mulig for Microsoft å utføre store endringer utviklingen av Windows uten å bekymre seg over faren for at avhengigheter bryter sammen på tvers av hele operativsystemet, skriver Gartner.

Dette skal i sin tur gjøre det enklere for Microsoft å komme med jevnlige oppdateringer. Dessuten, vil man enklere kunne få til bakoverkompatibilitet. Dette oppnås ved å kjøre kjerner basert på kodebasen til Windows Vista eller NT i separate partisjoner.

Analytikerne skriver ifølge Techworld.com at Microsoft i hvert fall foreløpig ikke støtte denne visjonen, blant annet på grunn av problemer knyttet til integrasjon av data på tvers av partisjoner og fordi det vil kunne bli vanskeligere å skape en helhetlig brukeropplevelse. Gartner mener disse innvendingene bare delvis er velbegrunnet.

Gartner forventer i første omgang at det vil komme en større oppdatering til Windows Vista i slutten av 2008 eller i 2009 som vil gi operativsystemet en virtualiseringshypervisor og en servicepartisjon. Dette mener analyseselskapet vil åpne for hyppigere oppdateringer og gi selskapet bedre argumenter ved salg av Software Assurance-abonnementer fra omkring 2010.

Les mer om: