ANALYSER

- Nesten all trafikk om natten er fildeling

En ny analyse forteller hva Internett egentlig brukes til.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. nov. 2007 - 14:46

Alle vet at fildeling utgjør en stor andel av Internett-trafikken, men det går lenge mellom hver gang det kommer en undersøkelse som forteller noe mer.

Nå har tyske Ipoque, som til vanlig tilbyr løsninger for applikasjons- og brukerbevisst trafikkstyring og -analyse, analysert Internett-trafikken i land og regioner som Australia, Midt-Østen, Øst-Europa, Sør-Europa og Tyskland i august og september i år. En rapport er nå tilgjengelig.

I rapporten fokuserer Ipoque hvordan trafikken fordeler seg på ulike nettverkprotokoller, men selskapet har også gjort ytterligere analyser av P2P-trafikken.

Ipoque har analysert tre petabytes med data fra over en million brukere i de nevne regionene. Analysene viser at nettbruken varierer stort fra region til region.

Det er liten tvil om at P2P-basert fildeling fortsatt generer det aller mest av trafikken. I gjennomsnitt varierer andelen fra 49 prosent i Midt-Østen til 84 prosent i Øst-Europa. Om natten kan trafikken utgjøre så mye som 95 prosent. Totalt benytter hver femte bruker seg av P2P-basert fildeling.

Trafikkfordelingen i Tyskland

I motsetning til tidligere, ser det nå ut at veksten av P2P-basert fildeling ikke lenger er spesielt mye høyere enn den totale veksten til Internett-trafikken.

BitTorrent er den mest populære P2P-protokollen. Det er bare i Sør-Europa at eDonkey fortsatt dominerer. Nærmere 20 prosent av trafikken via disse to protokollene er kryptert.

I enkelte av områdene har Ipoque også sett nærmere på hva slags innhold som deles, da spesielt med BitTorrent. Mest populært er video, inkludert spillefilmer, pornografi og TV-serier. Deretter følger musikk og dataspill. I Midt-Østen er andelen av e-bøker spesielt høy, mens søreuropeerne oftere deler dataspill enn brukere i de andre områdene.

Innhold som deles via BitTorrent i Tyskland

I Tyskland utgjør IP-telefoni bare én prosent av den totale Internett-trafikken, men benyttes av 30 prosent av brukerne. 95 prosent av denne trafikken stammer fra Skype. I Midt-Østen benyttes IP-telefoni bare 7 prosent av brukerne. Den åpne IP-telefoniprotokollen SIP benyttes i langt mindre grad enn Skype. Bare én prosent av brukerne, både i Tyskland og Midt-Østen er det bare 1 prosent av brukerne som genererer SIP-trafikk. Bruken av ÌP-telefoni basert på H.323 og IAX er neglisjerbar.

I Midt-Østen er det svært mange som benytter lynmeldingstjenester, hele 60 prosent av Internett-brukerne. I Tyskland var andelen derimot ikke høyere enn 17 prosent under måleperioden.

Mange hevder at videotjenester som Youtube vil bidra til sprenge Internett-kapasiteten. Foreløpig utgjør ikke denne trafikken mer enn åtte prosent.

En type tjeneste som har begynt å generere ganske mye trafikk, kalles DDL (Direct Download Link). Dette er i praksis tjenester hvor en bruker kan laste opp en hvilken som helst fil og lenke til denne i for eksempel diskusjonsfora og e-postmeldinger. Selv om relativt få laster opp til slike tjenester, er det tydeligvis mange som laster ned. For slike tjenester er ansvarlige for mellom fire og ni prosent av den totale trafikken.

Flere detaljer, spesielt om trafikkfordelingen i Tyskland, finnes på denne siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.