Nesten alle i Hedmark skal få bredbånd

Bredbånd er ikke bare for innbyggerne i bystrøk. Også i Hedmark skal det nå bli nesten full dekning.

Nesten alle i Hedmark skal få bredbånd

Bredbånd er ikke bare for innbyggerne i bystrøk. Også i Hedmark skal det nå bli nesten full dekning.

Dagens vanligste bredbåndsteknologier, DSL, kabelnett og fiber, er kostbare å bygge ut til husstander som ligger langt fra hverandre. Derfor har utbyggingen av bredbånd i Norge i stor grad vært begrenset til de mest tettbygde strøkene. Likevel har lokale operatører på opprettet et tilbud på mange steder hvor de store operatørene ikke har vært interessert.

Trådløse teknologier gjør det billigere å tilby bredbånd til abonnenter som ligger mer spredt, men terrenget i Norge gjør også dette dyrt og vanskelig. Dermed er det fortsatt mange som ikke har noe bredbåndstilbud.

I dag kunngjorde Eidsiva bredbånd at selskapet er blitt valgt av Hedmark fylkeskommune og 22 kommuner til å gjennomføre en nær 100 prosent bredbåndsutbygging i fylket. I alt skal det bygges 180 sendepunkter i et radionett som skal gi ytterligere 4000 husstander i Hedmark et bredbåndstilbud. Kostnaden skal være på 20 millioner kroner.

Eidsiva bredbånd er blitt valgt etter en anbudsrunde med flere tilbydere.

Utbyggingen skal starte i år og fullføres i løpet av første halvdel av 2009 og skal gi abonnentene en nedlastingshastighet på opptil 5 megabits per sekund.

- Det er med glede og ydmykhet vi nå har fått vite at vårt anbud ble valgt. Dette er et svært viktig oppdrag for oss, ikke minst fordi vi siden starten har hatt målsetting om å få alle i Hedmark og Oppland på nett. Vi eies av lokale kraftselskap og har tatt med oss samfunnsbyggerrollen inn i bredbåndsbransjen, sier administrerende direktør i Eidsiva bredbånd Jan larsen.

Når utbyggingen er ferdig, skal det være 100 prosent dekning til fastboende i kommunene Ringsaker, Hamar, Løten og Stange. I kommunene Stor-Elvdal, Åmot, Trysil, Engerdal, Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal, Rendalen, Våler, Åsnes, Grue, Kongsvinger, Eidskog, Sør-Odal og Nord-Odal vil det være små områder med fastboende som ikke vil få dekning.

Kartet nedenfor viser de planlagte dekningsområdene i Hedmark.

Til toppen