BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nesten halve Internett deler Microsofts problemer

En ny undersøkelse viser at så mye som 38 prosent av nettstedene på Internett "ber om problemer"

Lars Kvanum
29. jan. 2001 - 14:05

Ifølge Men and mice kan så mye som 38 prosent av alle nettstedene på Internett ha samme DNS-problem (Domain Name System - systemet som "oversetter" domenenavn til adresser) som Microsoft Corporation.

Testen Men and Mice utførte ble gjort mot .com-selskaper og viste at flere enn bare Microsoft har alle DNS-tjenerne sine på samme nettverk, noe som gjør at alle sider blir utilgjengelige om dette nettverket mister tilgangen til Internett. Dette problemet kalles populært "single point of failure" og betegner alle problemer hvor èn enkelt feil kan medføre totalt utfall.

Det var en slik feil som gjorde at Microsofts mest populære nettsteder var utilgjengelige i mer enn 24 timer.

- Det er klart at et utrolig antall firmaer har seriøse konfigurasjonsproblemer med tanke på DNS, som når som helst kan by på problemer. Et enkelt "point of failure" kan gå uoppdaget i flere måneder, og dette er ikke annet enn en ulykke som venter på å få skje, sier undersøkelsesansvarlig i Men and Mice Sjofn Agustsdottir.

Cricket Liu, spesialist i DNS og forfatter av boken DNS and Bind, sier at det er allment kjent at DNS er i dårlig stand sett under ett, og at enhver som har basert næring på Internett må ta DNS-problemer seriøst.

- Problemene Microsoft står ovenfor er kun ett eksempel på de forskjellige DNS-problemene som kan forårsake nedetid. Jeg anbefaler på det sterkeste at firmaer gjør periodiske kontroller på sin DNS-infrastruktur og generelt vier mer oppmerksomhet til DNS som en kritisk komponent i sitt nettverk, sier Lie videre.

Men and Mice tror at Microsofts nedetid, som ble forårsaket av nedetid etterfulgt av et hacker-angrep, lett kunne vært unngått om serverene deres ikke hadde vært på samme nettverkssegment. Dette er et helt klart eksempel på at DNS-systemer er sårbare og det umiddelbare behovet for å vie konstant fokus på dets funksjonalitet.

DNS-systemer har som hovedoppgave å oversette domenenavn (som for eksempel digitoday.no) til de mer kryptiske IP-adressene, som datamaskiner bruker til å kommunisere seg i mellom, forteller hvordan e-post skal behandles og en del andre viktige Internett-tjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.