Nesten halve Norge har mobiltelefon med kamera

Halve Norge har digitalkamera og 40 prosent har mobiltelefon med kamera.

Halve Norge har digitalkamera og 40 prosent har mobiltelefon med kamera.

Antall fotohandlere er kraftig redusert i løpet av de åtte siste årene, mens antall andre salgskanaler har økt kraftig. Filmbaserte kameraer ble nesten utelukkende kjøpt i fotobutikker, mens digitalkameraer kjøpes flere steder. I løpet av samme periode er det totale kamerasalget doblet.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder digitalkameraer i forhold til husstander. 48 prosent har nå digitalkamera, viser Fotorådets årlige undersøkelse.

Det er spesielt yngre mennesker som har vært innovative på bruk av digitale kameraer. Blant de under 25 år er det 70 prosent som har et eller flere slike kameraer. 40 prosent har mobiltelefon med innebygd kamera.

Prisene på kameraer er i senere år redusert i Norge. Det er nå mindre å spare ved å kjøpe i utlandet enn noen gang tidligere. Selv om det er blitt enklere enn noen gang å handle via nettet – både fra Norge og utlandet – velger langt de fleste å handle i butikk.

Andelen som har kjøpt kamera i utlandet har holdt seg konstant på 10 til 15 prosent i perioden 2001 – 2004, men sank i 2005 til 7 prosent.

Det er fortsatt relativt få som kjøper kamera på Internett.

Brukere med digitalkamera lager færre papirbilder. Noen få lager flere papirbilder, men 54 prosent lager litt eller mange færre papirkopier – og det til tross for at de fotograferer langt mer enn før.

Til toppen