TELEKOM

Nesten ingen bruker IPv6

Nettet tømmes for IP-adresser, og overgangen til løsningen ligger langt bak skjema.

26. aug. 2008 - 11:07

Det har lenge vært klart at kommunikasjonsprotokollen IPv4 er moden for utskifting. Det største problemet skyldes dens manglende adresserom, som sakte men sikkert er i ferd med å brukes opp.

Dagens system er over tyve år gammelt, og eksperter mener at det er mindre enn 15 prosent igjen av totalt 4,3 milliarder adresser.

Overgangen til det nyere IPv6-systemet er nødvendig på sikt, blant annet for å takle et stadig større internett.

Noe av utfordringen ligger i at overgangen vil bli dyr, ettersom eldre utstyr og infrastruktur må skiftes ut. Nettets beskaffenhet gjør dessuten at oppgraderingen vil skje i ulik takt verden over.

IT-sikkerhetsselskapet Arbor Networks har undersøkt hvor langt prosessen har kommet, ved å undersøke hvor mye av dagens trafikk som kjører på den nye IP-protokollen.

Selskapet er kjent for å levere avansert utstyr og tjenester til over 70 prosent av verdens nettleverandører. Trafikken har de kartlagt i samarbeid med over 90 internettilbydere.

Forskere fra selskapet målte trafikken som fløt gjennom mer enn 2000 rutere, som til sammen utgjorde nærmere 4 terabits med data per sekund.

Undersøkelsen skal være den mest omfattende av sitt slag til nå, og konklusjonen deres er som følger:

IPv6-trafikk utgjør kun 0,0026 prosent av den totale trafikken på internett i dag.

IPv6-trafikk mellom ulike domener ser ifølge forskerne ut til å ha økt, men det har også IPv4-trafikken. Rapporten peker på at forholdet mellom IPv6 og IPv4 har holdt seg konstant det siste året.

Prosentvis står altså IPv6-trafikken på stedet hvil.

Ulike rapporter anslår at dagens adresseregime går tom for unike IP-adresser en eller annen gang i 2011, hvis man forutsetter at dagens takt opprettsholdes. Innen den tid bør overgangen til IPv6 ha økt betraktelig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.