Nesten ingen bruker Samsungs mobilapper

Bare til bry?

Nesten ingen bruker Samsungs mobilapper
Samsung er blant mobilleverandørene som utstyrer mobilene med mange egne applikasjoner. En ny undersøkelse typer på at det er få som bruker disse applikasjonene særlig ofte.

I et markedet hvor det er lite som i utgangspunktet skiller produktene til de fleste av leverandørene, forsøker mange av dagens mobilleverandører å differensiere sine produkter ved å utstyre dem med egenutviklet funksjonalitet og applikasjoner. I særlig grad gjelder dette Android-basert enheter.

Selv om heller ikke Android er uten forbedringspotensial, er det dessverre sjelden at mobilleverandørene kommer med egen funksjonalitet som er noe mer enn en gimmick eller et halvhjertet forsøk på å etablere proprietære økosystemer med alternative apper som ikke kan avinstalleres.

Strategy Analytics kom denne uken med en rapport om en undersøkelse av hvor lang tid drøyt 250 amerikanske brukere av Samsungs Galaxy S3- og S4-mobiler bruker per måned på de noen mest kjente Samsung-applikasjonene, sammenlignet med noen av de mest brukte applikasjonene fra Google. Samsungs Galaxy S-familie består av noen av de mest solgte smartmobilene på markedet, stort sett bare slått av Apples iPhone.

Tallene til Strategy Analytics bekrefter det mange nok har trodd – de fleste av Samsung-applikasjonene brukes knapt i det hele tatt. For eksempel brukes lynmeldingsapplikasjonen ChatOn bare i snitt 0,1 minutt i måneden av brukerne. Det samme gjelder Samsung Link, en app for deling og avspilling av innhold på tvers av flere enheter. De mest brukte applikasjonene, notatblokk-applikasjonen S Memo og den personlige, digitale assistenten S Voice, brukes derimot i gjennomsnitt mellom 2,5 og 3,9 minutter i måneden. S4-brukerne benytter Samsung-appene noe hyppigere enn S3-brukerne.

Gjennomsnittlig tidsbruk per måned for viktige Samsung-apper.
Gjennomsnittlig tidsbruk per måned for viktige Samsung-apper. Bilde: Strategy Analytics

Tallene er likevel svært lave sammenlignet med tallene for Googles mest brukte Android-apper. Mens Samsungs apper for oppdagelse, kjøp og oppdatering av apper og multimedia – Samsung Apps og Samsung Hub – til sammen typisk brukes i under et minutt i måneden, benytter Galaxy S3- og S4-brukerne Google Play Store i omkring en time hver måned. I tillegg brukes Google Search i en drøy halvtime, mens YouTube brukes i rundt to timer hver måned.

Gjennomsnittlig tidsbruk per måned for viktige Google-apper.
Gjennomsnittlig tidsbruk per måned for viktige Google-apper. Bilde: Strategy Analytics

Ifølge Strategy Analytics er brukerne av de to Samsung-modellene blant de ivrigste smartmobilbrukerne. I gjennomsnitt bruker de 14 prosent mer video og 24 prosent mer data enn den gjennomsnittlige smartmobilbruker.

– Det er tydelig at Galaxy Sx-serien har lykkes i å skape mer engasjement totalt sett, men Samsungs egen innholds- og mediestrategi gjør det ganske svakt for tiden, sier Bonny Joy, sjef for forbrukertelemetriplattformer hos Strategy Analytics, i en pressemelding.

– Galaxy S5 er oppgradering fra Galaxy S4, men når det gjelder innhold og medier, er det lite som har endret seg siden forrige lanseringen når det gjelder å oppnå forbrukernes oppmerksomhet.

Ifølge Barry Gilbert, som er visepresident i Strategy Analytics, har Galaxy S4-brukerne i gjennomsnitt 21 flere apper på mobilen enn det som er det totale gjennomsnittet for smartmobilbrukere. Dette tallet inkluderer også forhåndsinstallerte apper.

– Selvfølgelig er Samsungs ideelle posisjon i markedet ideell for å drive egne innholdstjenester på tvers av selskapets installerte base. Men Samsung bør utvikle et differensiert utvalg med apper som resonerer med selskapet mest sentrale brukergruppe, sier Gilbert.

Les mer om: