TELEKOM

Nesten terabit-fart i lokalnettet

MXC-teknologien samler 64 optiske fibere i én liten kontakt.

Størrelsen på MXC-kontakten er så liten at den skal kunne åpne for blant annet langt mer kompakte svitsjer.
Størrelsen på MXC-kontakten er så liten at den skal kunne åpne for blant annet langt mer kompakte svitsjer. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mars 2014 - 11:16

Intel har i mer enn ti år jobbet med å utvikle løsninger for dataoverføring hvor strøm via kobberkabler erstattes med lys, optikk og fiber. I går kunngjorde selskapet at det har nådd en viktig milepæl på denne veien, nemlig bred bransjestøtte for selskapets MXC-kontakt.

Kunngjøringen er skrevet av Mario Paniccia, leder for Intels Silicon Photonics Operations Organization. Han forteller at MXC-teknologien er noe mer enn bare en enkel, ny plugg.

– Det er den sentrale byggesteinen for optisk kommunikasjon og vil bidra til å definere måten datasentraler vil bli bygget i framtiden, hevder Paniccia.

Mario Paniccia  med en 1,6 terabit per sekund MXC-kabel (grønn) og en kobberbasert 128 gigabit per sekund PCI Express-kabel. <i>Bilde: Intel</i>
Mario Paniccia med en 1,6 terabit per sekund MXC-kabel (grønn) og en kobberbasert 128 gigabit per sekund PCI Express-kabel. Bilde: Intel

Én MXC-kabel kan inneholde opptil 64 optiske fibere som hver kan overføre 25 gigabit per sekund, i alle fall foreløpig. Samlet kan kabelen levere 1,6 terabit med data i sekundet, 800 gigabit per sekund i hver retning. Med MXC-kabler fra Corning Cable Systems, en avdeling av selskapet som for de fleste kanskje er mest kjent for Gorilla Glass, er rekkevidden på opptil 300 meter.

I tillegg til Corning, har også US Conec, Molex og TE Connectivity kunngjort at selskapene skal lage kabler eller komponenter til kontaktene, som skal være mindre og bestå av færre deler enn dagens løsninger. Teknologien tar dessuten i bruk ny linseteknologi som skal være langt mer motstandsdyktig mot blant annet støv. Dette forklares i videoen nederst i saken.

Til amerikanske Computerworld sier Paniccia at det hele dreier seg om et teknologi som kan plugges inn i standard grensesnitt og protokoller, inkludert InifiniBand, Ethernet og PCI Express. Det kreves likevel nye kontakter.

Sammen med Fujitsu demonstrerte Intel i fjor høst løsninger basert på MXC og Intel Silicon Photonics. Andre interessenter er ifølge The Register Microsoft, Huawei, Facebook via Open Compute Project, Arista og DSSD.

Nøyaktig når det vil bli mulig å ta i bruk MXC-teknologien i produksjonsanlegg, er uklart. Paniccia skriver dog at 2014 vil bli et svært spennende år på dette området.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.