JUSS OG SAMFUNN

– Nesten til å gråte av

Regjeringen må svare for Entra-reklame i Stortinget.

Stortingsrepresentant Svein A. Flåtten (H) reagerer skarpt på at regjeringen profilerer statlige Entra Eiendom sine datasenter-planer på sine nettsider. Nå blir saken tatt opp i Stortinget.
Stortingsrepresentant Svein A. Flåtten (H) reagerer skarpt på at regjeringen profilerer statlige Entra Eiendom sine datasenter-planer på sine nettsider. Nå blir saken tatt opp i Stortinget.

Mandag kunne digi.no fortelle at statseide Entra Eiendom har fått svært rosende omtale på regjeringens egne nettsider. Under overskriften «Verdens beste» blir prosjektet presentert med både video og tekst hentet fra Entra Eiendom sin pressemelding i forbindelse med lanseringen av Greenfield Datacenter.

Dette opprører de private konkurrentene i dette markedet, som har forsøkt å tiltrekke seg kunder med de samme argumentene som Entra: Grønn og miljøvennlig drift av data. Men også i opposisjonen på Stortinget blir det reagert.

– Dette er så umusikalsk av regjeringen at det er nesten til å gråte av. Det verste med det er at den ene hånden ikke vet hva den andre gjør i regjeringen, sier stortingsrepresentant Svein A. Flåtten (H) til digi.no.

Han har stor forståelse over at konkurrentene er frustrert over hvordan regjeringen har håndtert spørsmålet rundt datasentrene.

– Miljøverndepartementet har overhodet ikke fått med seg at det nå foregår en heftig debatt hvor næringsministeren hektisk prøver å forklare at Entra arbeider uten støtte eller påvirkning fra regjeringen, slik de for så vidt skal, så lenge de er eiet av Staten, sier Flåtten som sier at han forstår at det ikke er overraskende at konkurrentene til Entra blir oppgitt.

- Det er bare en god løsning på slike problemer når regjeringen ikke kan holde tungen rett i munnen. Det er å selge selskapet, noe som næringsministeren har fått fullmakt til, sier Flåtten som forteller at dette vil bli tatt opp i den muntlige spørretimen førstkommende onsdag.

På et industriområde på Fet utenfor Oslo planlegger Entra Eiendom sitt enorme datasenter.
På et industriområde på Fet utenfor Oslo planlegger Entra Eiendom sitt enorme datasenter. Bilde: Entra Eiendom

Heller ikke FrPs Ketil Solvik-Olsen er spesielt fornøyd med regjeringens håndtering av Entra-saken.

– Giske forsøker i kommentarer å late som om Entra er rent kommersielt med armlengdes avstand til myndighetene. Det si seg selv at Giske ikke er sannferdig når Entra profileres på departementets webside slik de gjør. Dessverre typisk Giske å snakke seg bort fra problemet fremfor å takle det åpent og ærlig, sier Solvik-Olsen til digi.no.

Han mener at det fremstår som klart at Regjeringen har visst om og velsignet Entra Eiendom sin satsning innenfor grønt datasenter.

– Da må Giske også våge å ta ansvar når private konkurrenter klager på denne praksisen. Det er ikke statens oppgave å drive næringsvirksomhet som private aktører ønsker og kan gjøre. Dette viser dessverre en negativ side av rødgrønn aktiv næringspolitikk. Man legger ikke til rette for et bredt næringsliv, men gjør aktiv næringspolitikk om til statlig eierskap, sier Solvik-Olsen til digi.no.

Da digi.no i forrige uke søkte kommentarer til hvordan næringsminister Trond Giske så på saken svarte han følgende i en e-post formidlet via departementets kommunikasjonsavdeling:

– Departementet har fått informasjon om Entras planer. Samtidig har vi gjort det klart at det ligger til selskapet å fatte beslutning om dette. Vi støtter aktivt opp om distriktskommunenes satsing på datalagring, Innovasjon Norge gjør det samme, uavhengig av hva Entra gjør.

Miljøverndepartementet, som har publisert den rosende omtalen av Entra Eiendom sitt datasenterprosjekt på sine hjemmesider, har ikke besvart digi.no sine spørsmål mandag formiddag.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.