Netanyahu rasende på fransk telegigant

Fordømmer beslutning om å trekke seg ut av Israel.

Netanyahu rasende på fransk telegigant
Israels statsminister Benjamin Netanyahu ber den franske regjeringen ta grep etter at telegiganten Orange avsluttet sitt samarbeid med et israelsk selskap, som opererer på den okkuperte Vestbredden. Bilde: Menahem Kahana / Reuters / NTB scanpix

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømmer den franske telegiganten Oranges beslutning om å trekke sin merkevare ut av Israel.

– Ynkelig

Netanyahu krever nå at regjeringen i Paris tar avstand fra selskapet.

– Jeg ber den franske regjeringen om å offentlig fornekte de ynkelige uttalelsene og den ynkelige handlingen fra et selskap som den delvis eier, sier Israels statsminister torsdag.

Orange kunngjorde samme dag at selskapet har besluttet å skrote sin samarbeidsavtale med Partner, Israels nest største mobiloperatør.

Avtalen går ut på at Partner bruker Oranges merkevare, og menneskerettsorganisasjoner har kritisert det franske selskapet på grunn av det israelske selskapets virksomhet i bosetninger på okkupert palestinsk land.

Det delvis statskontrollerte franske selskapet understreker imidlertid at handlingen ikke er politisk motivert.

Les også: Boikott biter ikke på Huawei

– Tilgis ikke

Israel hevder på sin side at Oranges beslutning må sees som en boikott knyttet til Partners virksomhet på den okkuperte Vestbredden.

– Det absurde teateret der staten Israel – et demokrati som overholder menneskerettighetene og som forsvarer seg fra raketter og terroristtunneler – automatisk blir fordømt og forsøkt boikottet, dette absurde dramaet kommer ikke til å tilgis, sa Netanyahu under en seremoni torsdag. (©NTB)

Les også: France Télécom bytter navn