Netbooks får mye bedre grafikk

Nvidia leverer ytelse der Intel ikke vil.

Nvidia Ion-basert hovedkort
Nvidia Ion-basert hovedkort (Bilde: Nvidia)

Nvidia leverer ytelse der Intel ikke vil.

Nvidia lanserte i dag en ny generasjon av grafikkprosessoren Ion, som er spesielt beregnet for små pc-er med Intels Atom-prosessor. Den nye generasjonen av Ion, som uoffisielt kalles Ion 2, er tilpasset «Pine Trail»-serien av Atom-prosessorene.

De Pine Trail-baserte prosessorene fra Intel har integrert grafikkprosessor, men Intel har med hensikt sørget for at grafikkytelsen ikke er tilstrekkelig til blant annet å spille av video med full HD-oppløsning. Dette for at de billige, Atom-baserte systemene ikke skal konkurrere for mye mot selskapet andre, kraftigere prosessorløsninger.

Mange brukere ønsker nok at deres mini-bærbare pc skal kunne benyttes til flere oppgaver enn det Intel ser for seg, og det er her Nvidias Ion-prosessorer kommer inn i bildet.

Ifølge Nvidia gir viser testpakken 3D Mark 06 at et system med den nye Ion-prosessoren, Atom N450 og 1 gigabyte DDR2-minne leverer ti ganger så høy grafikkytelse som et tilsvarende system uten Ion-brikken. Dette skal være tilstrekkelig for spill som World of Warcraft og Spore.

Nvidia Ion-basert hovedkort
Nvidia Ion-basert hovedkort Bilde: Nvidia

Samtidig skal Nvidias Optimus-teknologi, som automatisk avgjør om prosesseringsoppgaver skal gjøres av Ion-brikken eller den integrerte grafikken, åpne for batteritider på opptil 10 timer for et system med en sekscellers batteri. Målingen er gjort med MobileMark 2007, men resultatene vil nødvendigvis avhenge av bruken av systemet og systemkonfigurasjonen.

Nvidia Optimus
Nvidia Optimus Bilde: Nvidia

Optimus-teknologien vil skru av Ion-prosessoren så lenge det ikke er behov for den.

Ifølge Nvidia skal det lanseres mer enn 30 ulike produkter med den nye Ion-GPUen fram sommeren. Dette inkluderer netbooks, men også små, stasjonære maskiner, hovedkort, diskrete innstikkskort og «barebone»-systemer.

De første produktene vil trolig være netbook-maskinene Acer Aspire One 532G og Asus 1201PN, som trolig kan ventes i april. I tillegg kommer Asus EeeTop 2010PNT og Lenovo C200.

    Les også:

Til toppen