NetCom bremser byggingen av UMTS

NetCom bremser og vil ikke klare løftene de ga for å få UMTS-lisensen. For selskapet satser på at Stortinget gir dem en utsettelse.

NetCom bremser og vil ikke klare løftene de ga for å få UMTS-lisensen. For selskapet satser på at Stortinget gir dem en utsettelse.

De tre aktørene som fikk UMTS-lisens arbeider nå intenst for at Stortinget skal gi dem en utsettelse på løftene om utbygging. For i stedet for en auksjon med skyhøye priser, ble det her i Norge en kamp om hvem som lovet å bygge ut raskest.

Resultatet ble store løfter om milliard-investeringer i omfattende UMTS-dekning, noe selskapene angrer stadig bitrere på. Nå håper Telenor, NetCom og Tele2 at Stortinget skal gå med på å utsette når utbyggingsløftene skal være innfridd. Teleselskapene har bedt om to år.

Les også:

I tillegg til krisen i telebransjen og mangelen på UMTS-telefoner, presses Stortinget av Tele2. Etter at den fjerde lisenstageren - Broadband - gikk konkurs, har Tele2 fått en spesiell posisjon. Stortinget ønsker økt konkurranse i forhold til dagens GSM-duopol med Telenor og NetCom.


Tele2 har utnyttet denne posisjonen og først i sommer - for å unngå skyhøye dagbøter og beholde lisensen - hadde selskapet bygget 20 UMTS-basesstasjoner i Oslo. Når Stortinget behandler mobilmeldingen står de derfor mellom to valg: Ta fra Tele2 lisensen, og dermed redusere konkurransen, eller gi Telenor og NetCom en utsettelse.

Dette er situasjonsbildet både ledelsen i Telenor og NetCom nå vurderer.

I NetCom har man nå tatt et valg og bremser den kostbare utbyggingen, innrømmer informasjonssjef Guri Wormdahl overfor digi.no. Dette kan spare selskapet for store beløp, men det er risikabelt.

- Vi ligger etter skjema, noe som delvis skyldes teknikken. Det er forsinkelser på nettverksutstyret vi trenger og vi har allerede måttet bytte ut utstyr som er installert, sier Wormdal.

Men på direkte spørsmål om NetCom også ikke ønsker å spare penger, svarer hun ja.

- Vi vil ikke bruke pengene på et galt tidspunkt, det vil jo bare føre til dyrere tjenester for kundene, sier hun til digi.no.

Hvor mye NetCom har bremset sine investeringer og hvor mye selskapet vil bomme på sine tidligere løfter, vil ikke Wormdahl si noe om.

- Det ville være feil av meg å si noe om dette, vi skal rapportere til Samferdselsdepartementet 1. desember først, sier Wormdahl til digi.no.

er ukjent, men selskapet har i sin konsesjonssøknad lagt listen høyt i sitt andre utbyggingsår: Innen 1. desember i fjor skulle selskapet bare dekke 2000 kvadratkilometer, men i de store byene ga dette UMTS-dekning til nesten 1,7 millioner innbyggere.

Det er innen 1. desember i år selskapet skal ha unnagjort den dyreste etappen: En nesten dobling av antall personer, men dette skal da skje utover i landet, noe som gjør at antall kvadratkilometer og antall master eksploderer. NetCom lovet opprinnelig derfor å dekke 46.000 kvadratkilometer innen 1. desember i år.

NetCom gjennomfører derfor et tungt lobby-arbeid for å sikre seg støtte for en utsettelse i Stortinget.

- Vi har hatt møter med forskjellige partier på Stortinget før sommeren og vil forsøke å få til nye møter før mobilmeldingen skal behandles, forteller Wormdahl.

- Vi appellerer til sunn fornuft. Det er ikke noen vits å bygge et nett som skal blafre i vinden uten noen særlig brukere i flere år, mener hun.

Her kan du lese mer om hva NetCom lovet for å få lisensen.

Til toppen