BEDRIFTSTEKNOLOGI

Netcom får mobilnett på billigsalg

Utrolig prisfall på utstyr, ifølge direktør August Baumann.

B0033P 0043
B0033P 0043
11. jan. 2011 - 09:59

Netcom kunngjør i dag at de har valgt to utstyrsleverandører når de nå tar fatt på en gjennomgripende oppgradering av hele sitt mobilnett, med tilgang til høyhastighets mobilt bredbånd for mesteparten av Norges befolkning.

Da denne planen ble lagt fram i desember, het det at alt utstyret skulle leveres av én aktør, og at gigantkontrakten skulle underskrives innen nyttår.

Nå forteller Netcom at det er valgt to utstyrsleverandører til det storstilte prosjektet.

– Det har vist seg å være veldig ok å ha flere leverandører når man forhandler, sier direktør August Baumann i Netcom til digi.no.

Kontrakten deles mellom Huawei og Ericsson. De to utstyrsgigantene skal levere til hver sin del av landet. Skillet går i Trondheim.

– Alt sør for Trondheim skal leveres av Huawei. Fra Trondheim og nordover er det Ericsson som skal levere mobilnettet, sier Baumann til digi.no.

Trolig har Netcom lykkes godt med å sette de ulike leverandørene opp mot hverandre. Sentralt står den kinesiske utstyrsgiganten Huawei, som ifølge Baumann har fungert som en katalysator for å skape mer konkurranse i markedet.

– Det er en radikal endring av priser på mobilutstyr. Jeg har aldri opplevd denne typen priser før. Huawei har satt et veldig press på etablerte aktører som Nokia Siemens og Ericsson. Prisene er nå godt over femti prosent lavere sammenlignet med før Huawei kom på banen for noen år siden, sier Baumann til digi.no.

Han forteller at flere leverandører har vært med i anbudsrundene, og forsikrer at alle har tilbudt teknisk gode produkter.

Oppgraderingen og utvidelsen av Netcoms landsdekkende mobilnett innebærer investeringer på én milliard kroner over en periode på to år. I denne perioden skal alle basestasjonene få støtte for både GSM, 3G og det Netcom kaller 4G (LTE, Long Term Evolution).

Klart for mer 4G

I skrivende stund står Netcom på tampen til å lansere 4G i ytterligere tre norske byer. Oslo fikk LTE-nett fra selskapet allerede i desember 2009, og Netcom har lenge lovet det samme i Bergen, Trondheim og Stavanger i løpet av 2010. Denne planen ble noe forsinket.

– LTE-nettet er teknisk klart i de respektive byene, men vi bestemte oss for å vente med kommersiell lansering til etter jul. Det druknet i julekampanjer. Nettet som sådan kan testes, sier Baumann.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.