TELEKOM

Netcom: Hele folket på mobilt bredbånd

Bytter ut hele mobilnettet, og lover 4G til 89 prosent innen utgangen av 2012.

9. nov. 2010 - 13:48

TeliaSoneras norske datter Netcom fortalte på en pressebriefing i dag at de tar sikte på å bytte ut hele sitt mobilnett til nytt og framtidsrettet utstyr innen utgangen av 2012. Administrerende direktør August Baumann betegner dette som selskapets «største lansering noensinne», og legger til at det er «tidenes moderniseringsløft» samtidig som det er «tidenes dekningsløft».

Ifølge Baumann skal det investeres en milliard kroner over en periode på to år. Alt utstyr skal kjøpes fra én leverandør. Gigantkontrakten ventes undertegnet i desember.

– Det dreier seg om en ende-til-ende oppgradering, ikke bare bassestasjoner og antenner, forklarer teknisk direktør Jon Christian Hillestad.

Alle basestasjonene får nye såkalte «multimode» moduler som støtter både 2G, 3G og det Netcom kaller 4G, det vil si LTE. Når et område har fått det nye utstyret det trenger, vil oppdateringen til LTE foregå samtidig som oppdateringen av 2G (GSM) og 3G (UMTS).

Løftet er høytidelig gitt: Innen utgangen av 2012 skal 95 prosent av Norges befolkning ha tilgang til 3G fra Netcom, og 89 prosent skal ha tilgang til 4G, altså LTE.

Hvordan UMTS-dekningen vil utvikle seg i løpet av de kommende to årene, illustreres slik:

 <i>Bilde: Netcom</i>
Bilde: Netcom

Alt utstyr som i dag tilbyr UMTS etter standarden med 14,4 megabit per sekund ned og 5,76 megabit per sekund opp, skal straks oppgraderes til 21 Mb/s ned og 5,76 Mb/s opp. Innen utgangen av 2012 vil praktisk talt alle ha 21 Mb/s ned. Opplink-standarden skal straks heves til 5,76 Mb/s for alle.

LTE-dekningen vil utvikle seg slik:

 <i>Bilde: Netcom</i>
Bilde: Netcom

Nedlinkhastighet på opptil 150 Mb/s følges av en opplinkhastighet på opptil 50 Mb/s. Der nedlink er begrenset til opptil 75 Mb/s vil opplink være opptil 25 Mb/s.

Baumann lover at dette skal markedsføres i henhold til hva brukeren kan vente i praksis.

– Vi kan selvfølgelig se til folk at de kan vente seg mobilt bredbånd i opptil 150 Mb/s. Vi må kommunisere den riktige brukeropplevelsen. Det innebærer at vi må oppgi reelt forventet ytelse, på samme måte som leverandører av fast bredbånd.

Det skal innføres en abonnementsmodell der man betaler mer jo mer båndbredde man ønsker. Baumann vil ennå ikke gå i detaljer rundt dette. Slike modeller skal gjelde overfor både forbrukere og bedrifter.

En pekepinn på hvordan abonnementene kan differensieres i praksis, kom da dekningssjef Tommy Johansen presenterte Netcoms oppfatning av hvordan de ulike standardene for henholdsvis UMTS og LTE vil slå ut i praksis. Dette kan sammenfattes slik:

UMTS
Nedlink i opptil 7,2 Mb/s vil oppleves som 1–6 Mb/s.

Nedlink i opptil 14,4 Mb/s vil oppleves som 2–10 Mb/s.

Nedlink i opptil 21 Mb/s vil oppleves som 4–16 Mb/s.

LTE
Nedlink i opptil 75 Mb/s vil oppleves som 15–40 Mb/s

Nedlink i opptil 75 Mb/s vil oppleves som 15–40 Mb/s.

I tillegg til hastighet er responstid en viktig del av brukeropplevelsen av mobilt bredbånd. Mange oppfatter 3G-nettet som tregere enn det faktisk er, fordi responstiden er så mye lengre enn man er vant til fra andre typer bredbånd.

Ifølge Johansen var normal responstid i 3G-nettet 60 millisekunder i 2009, og 40 millisekunder i 2010. I 2011 vil det reduseres ytterligere, til 30 millisekunder. Responstiden i LTE-nettet vil være 15 millisekunder.

En forutsetning for at Netcom skal kunne realisere sin plan og holde sine løfter om dekning og ytelse, er at de får tilgang til nye langtrekkende frekvenser, særlig den såkalte digitale dividenden, det vil 800 MHz-båndene som ble ledig da de analoge tv-sendingene opphørte.

Disse frekvensene skulle egentlig vært tildelt for lengst, men ausjonen ble utsatt til første kvartal 2011.

– Planen forutsetter at vi kan utnytte ulike frekvenser optimalt, og at vi får tilgang til strekkelig av de langtrekkende frekvensene, det vil si 800 MHz [for LTE] og 900 MHz [for UMTS], sier Hillestad.

LTE i 800 MHz har en rekkevidde på over 350 kvadratkilometer, mens LTE i 2,6 GHz dekker bare 100 kvadratkilometer. 2,6 GHz skal brukes i storbyene, mens dekningen i distriktsnorge er avhengig av 800 MHz. Hillestad viser denne plansjen for å illustrere det Netcom mener er en «optimal kombinasjon av teknologi og frekvenser»:

Plotter man dekning i kvadratkilometer per frekvens, ser det slik ut, ifølge Hillestad:

Johansen (dekningssjefen) lover at frekvensene skal utnyttes med tanke på å kunne tilby «fantastisk» UMTS-dekning i alle byer, samt alle kommunesentre, tettsteder og hyttefelt innen utgangen av 2012. Når det gjelder LTE-dekningen, skal den være «meget god» i alle byer, samt i kommunesentre og i «store» hyttefelt.

Dersom dette løftet holdes, og prisnivået holdes rimelig, betyr dette at Netcom gjør seg til en svært alvorlig utfordrer til ICE, for å si det mildt.

Det samlede investeringsnivået, én milliard kroner over to år, ligger 30 til 40 prosent under det Netcom har antydet overfor journalister de siste månedene.

Baumann (administrerende direktør) forklarer dette med at det fortsatt er kjøpers marked innen operatørutstyr, og at prisfallet er ekstremt. Det er stor konkurranse blant leverandørene om å få tidlige LTE- og oppgraderingskontrakter.

Baumann uttrykker enda et par løfter:

– Netcom skal ha Norges raskeste mobile bredbånd. Det skal satses tungt på både hastighet, dekning og kvalitet.

Etter det digi.no erfarer, oppleves både 3G og Netcoms LTE (i sentrale deler av Oslo) som for upålitelig til å kunne stoles på til kritiske forbindelser. Baumanns løfte innebærer en forpliktelse til å sørge for at mobilt bredbånd gjøres like solid fast bredbånd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.