- NetCom høyt priset, Telia tar ti prosent

Mye av potensialet i NetCom-aksjen er tatt ut, selv om selskapet i kommende år vil oppleve god vekst i inntjeningen. Telia får GSM 1800-konsesjon (DCS 1800) og tar ti prosent av markedet. Dette er noen av konklusjonene i en analyse datert 2. desember som SR-Fonds har gjort av børsnoterte NetCom.

Analytiker Jon Mosberg i SR-Fonds mener at NetCom forsvarer en verdi på omkring 150 kroner per aksje.

- Det som kan forsvare en høyere aksjekurs er NetComs strategiske verdi som følge av at noen av NetComs store eiere har interesser i en rekke europeiske telekom-selskaper, sier Mosberg til digi.no.

SR-Fonds-analytikeren mener et riktig kursmål for NetCom-aksjen på et års sikt vil være 165 kroner, det vil si ti kroner under fredagens sluttnotering på 175 kroner.

Kursmålet ligger også vesentlig under Salomon Brothers forventninger. Meglerhuset kom nylig med en kjøpsanbefaling på NetCom-aksjen og har satt et kursmål på 210 kroner, opp fra 150 kroner. Salomon Brothers ligger med det høyest i markedet.

Argumentet for Salomons oppjusterte forventning til NetCom-aksjen, er en forventet eksplosiv vekst i mobiltelefonmarkedet kombinert med økt omsetning per abonnent som følge av et deregulert telemarked, utlysing av nye lisenser, flere frekvenser og nye, konvergerende teknologier (tradisjonell og trådløs kommunikasjonsteknologi spunnet opp mot nye innholdstjenester).

- Sammenlikner en med andre mobiloperatører virker NetCom høyt priset. De innenlandske amerikanske selskapene er priset på langt lavere multipler. De store amerikanske og engelske selskapene er dessuten posisjonert i mange markeder hvor mobiltelefoni er ventet å vokse kraftigere enn i Norge, skriver Mosberg i sin analyse.

Sammenliknet med selskaper som engelske Vodafone, amerikanske Air Touch Communications, US Cellular, Pri Cellular, Centennial Cellular, Vanguard, svenske NetCom Systems og Europolitan, er nettopp NetCom GSM det mobiltelefonselskapet som har steget kraftigst i verdi det siste året med en oppgang på 154 prosent.

Vektet etter børsverdi har disse selskapene i snitt steget med 70 prosent på ett år.

SR-Fonds mener NetCom-aksjen bør følges nøye. Selv små endringer i inntektsdriverne, som tellerskrittpris og ringevolum, vil gi store utslag på selskapets inntjening, advarer meglerhuset.

Blant forutsetningene i NetCom-analysen har SR-Fonds lagt til grunn at verdien av det norske mobilmarkedet de neste fire årene dobles til omkring ti milliarder kroner, mobilpenetrasjonen passerer 50 prosent, ringevolumet tredobles og prisene halveres.

Til tross for hardere rivalisering om kundene, blant annet som følge av Telias forventede inntreden med en av tre nye DCS 1800-lisenser (Telenor Mobil og NetCom får sannsynligvis de to andre konsesjonene), vil NetCom trolig klare å redusere sitt årlige abonnentfrafall (churn) fra 20 til 15 prosent, spår SR-Fonds. På sikt forventer meglerhuset at Telia klarer å oppnå en markedsandel i Norge på omkring ti prosent.

Likevel er NetCom GSM etter SR-Fonds' oppfatning posisjonert for vekst:

- Selv om NetCom trolig vil tape markedsandeler i forhold til de andre aktørene, har selskapet etter vår mening ressursene som kreves for å oppleve god vekst i inntjeningen, men foreløpig mener jeg NetCom bare forsvarer en verdi på omkring 150 kroner, avslutter Mosberg.

Til toppen