RESULTATERFINANS

NetCom kan miste opp mot 200 millioner kroner

NetComs inntekter fra samtaler inn til NetComs kunder - såkalt mobilterminert trafikk - kan falle dramatisk i 1998. En grov beregning digi.no/finans har foretatt indikerer et inntektsbortfall for teleoperatøren på mellom 100 og 200 millioner kroner i 1998.

Jørgen Christiansen
9. jan. 1998 - 11:18

Ifølge informasjon NetCom og Telenor har lagt fram for namsretten i den pågående saken om samtrafikkavtale mellom NetCom og Telenor, betaler i dag Telenor 2,04 kroner per minutt for samtaler inn til NetComs kunder.

Alle andre aktører betaler rundt regnet en krone mindre. Det skyldes at avtalene med Global One, Telia og Tele2 er internasjonale trafikkavtaler underlagt internasjonale kontrakter om prising av samtrafikk.

Når en ny Telia- eller Tele2-abonnent slår prefiks og ringer til NetComs abonnenter, går samtalene via Sverige tilbake til Norge og inn i NetComs nett. Dette koster anslagsvis 1,30 kroner, inkludert rutingen via Sverige. Det samme gjelder telefonsamtaler fra NetNets bedriftskunder til NetCom-abonnenter.

I 1997 var dette ikke noe problem for NetCom, da disse volumene var meget små. NetCom tjente etter det digi.no erfarer omtrent 400 millioner kroner av en total omsetning på 1.600 millioner kroner på mobilterminert trafikk i 1997.

Markedsovervåkere digi.no har vært i kontakt med, regner med at for 1998 vil NetCom miste inntekter på to millioner kroner per øre termineringsprisen faller med. Dette er godt i tråd med termineringsprisene i dag.

NetCom har nå stevnet Telenor for namsretten for å tvinge igjennom en samtrafikkavtale på fastnettet. Årsaken til stevningen er at Telenor ikke vil godta at Telenors nye konkurrenter kan selge trafikk inn i NetComs nett til en lavere pris en det NetCom tar av Telenor. Telenor vil derfor ikke gi Netom noen samtrafikkavtale før prisen reduseres.

Uansett utfall av saken i namsretten er det en rimelig antagelse at NetCom før eller siden må ta omtrent den samme prisen fra Telenor som fra de utenlandske aktørene. Det vil si at i løpet av relativt kort tid kan NetCom måtte sette ned termineringsprisen til Telenor med opp mot en krone minuttet. Det vil være naturlig at Telenor krever en prisreduksjon som gjør at deres kostnader er tilnærmet like Telias kostnader inkludert ruting via Sverige. Dette tilsier en reduksjon på omtrent 80 øre, etter det digi.no kjenner til.

Om termineringsprisen settes ned med en krone i dag gir det isolert sett et inntektsbortfall på 200 millioner kroner, beregnet på fjorårets omsetning. Tallet for 1998 vil være høyere.

Selv om NetCom skulle lykkes med å opprettholde en god avtale med Telenor vil en stadig økende andel av trafikken til NetComs kunder gå via aktører som har avtaler hvor NetCom kun tjener halvparten av hva de tjener på trafikk fra Telenor.

digi.no presiserer at dette er en isolert effekt. Det er rimelig å anta at økt trafikk vil kompensere for deler av inntektsbortfallet. Så langt har reduserte priser konsekvent gitt netto høyere inntekter. Teleanalytikere tror at den tiden snart er forbi.

En reduksjon i prisen på utgående trafikk forventes av analytikere digi.no har vært i kontakt med, å bli motsvart av en inntektøkning som kompenserer 70 prosent av inntektsbortfallet. For trafikk inn til nettet kan man sette et stort spørsmålstegn om volumøkningen vil ha betydning i det hele tatt, da det bør være en rimelig antagelse at konsumenten er mindre prissensitiv på trafikk inn i et mobilnett enn fra et mobilnett.

NetComs informasjonsdirektør Per Bjørkum, sier til digi.no at vårt anslag er langt unna Netcoms egne "Worst-case" beregninger. Dette ønsker Bjørkum ikke å begrunne ytterligere, da han i så tilfelle måtte kommentert pågående forhandlinger med Telenor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.