TELEKOM

Netcom kjøper Tele2 for 5 milliarder

Kaller inn til pressekonferanse.

VOKSER: Netcom-sjef August Baumann vil etter kjøpet av Tele2 Norges virksomhet øke markedsandelen fra 23 til om lag 40 prosent. Antall mobilkunder går fra 1,6 til 2,7 millioner.
VOKSER: Netcom-sjef August Baumann vil etter kjøpet av Tele2 Norges virksomhet øke markedsandelen fra 23 til om lag 40 prosent. Antall mobilkunder går fra 1,6 til 2,7 millioner. Bilde: Per Ervland
7. juli 2014 - 07:44

Netcom-eier TeliaSonera melder mandag morgen at de kjøper Tele2 Norge for 5,1 milliarder svenske kroner. Kjøpesummen tilsvarer 4,6 milliarder norske kroner.

Det kalles samtidig inn til pressekonferanse klokken 10 i Oslo sentrum, der administrerende direktør August Baumann i Netcom og Tele2s norgessjef Arild Hustad skal informere om oppkjøpet.

    Les også:

digi.no vil være til stede og rapportere fra pressekonferansen.

Den finsk-svenske telekjempen TeliaSonera garanterer samtidig at 4G-dekningen deres skal nå 98 prosent av befolkningen i Norge innen utgangen av 2016, to år før forpliktet.

Oppkjøpet forutsetter godkjenning av norske konkurransemyndigheter. Ifølge Netcom ventes det en avklaring senest innen første kvartal 2015.

Auksjonstabbe

Tele2 Norge havnet i en svært vanskelig knipe etter overraskende å ha tapt auksjonen på ledige frekvensblokker i desember i fjor.

– En ørliten krise for Tele2 å ikke få frekvenser. Dette var ikke noe heldig utfall for dem, sa teleanalytiker Espen Torgersen i Carnegie til digi.no den gangen.

Observatører i bransjen har betegnet auksjonsskrellen som en regelrett tabbe. Tele2 Norge har nemlig bygget ut eget mobilnett i Norge med nærmere 2.000 basestasjoner for flere milliarder kroner. Et mobilnett som uten frekvenser er tilnærmet verdiløst. Det gis ingen pant på brukt mobilnett.

Her kan du lese hva de tre vinnerne betalte for frevenspakkene og hvordan ressursene ble fordelt.

Myndighetene hadde lagt opp til at tre aktører skulle få radiospektrum med rettigheter til å bygge ut 2G, 3G og 4G-basert mobilnett i Norge. Foruten selvsagte Telenor og Netcom regnet «alle» med at Tele2 ville sikre seg frekvensblokker, men inn fra siden kom mystiske AINMT Holding og bød mer penger enn Tele2 i den lukkede auksjonen.

AINMT Holding med den amerikansk-ukrainske mangemilliardæren Leonard Blavtnik i spissen er bedre kjent som eieren av Ice.net. Det er nå Ice og ikke Tele2 som kommer til å bygge ut Norges tredje mobilnett og utfordre teleduopolet til Telenor og Netcom.

40 prosent

Forutsatt at myndighetene godtar oppkjøpet vil Netcom øke sin markedsandel fra 23 til nærmere 40 prosent. Antall mobilkunder går fra 1,6 millioner til 2,7 millioner, opplyser selskapet i en pressemelding mandag morgen.

– Størrelse er viktig i mobilmarkedet. Et sterkere og mer konkurransedyktig Netcom er bra for norske bedrifter og forbrukere. Flere kunder vil gjøre at vi kan øke våre investeringer og konkurrere på like vilkår med markedslederen, som fortsatt dominerer med en markedsandel på over 50 prosent, sier Netcom-sjef August Baumann.

Han sier han garanterer at mangfoldet i markedet vil bestå. Ifølge ham blir forskjellen at markedslederen (Telenor, red.anm.) får sterkere konkurranse.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.