BEDRIFTSTEKNOLOGI

NetCom klar for fritt marked

Mot telemonopolets totale avvikling vil konkurransen om kundene tilspisses. Torsdagens prisras på mobilsamtaler til utlandet fra Netcom og deretter fra Telenor sin side er bare første kapittel i den nye konkurransesituasjonen.

Frode Eriksen
27. sep. 1996 - 12:00

En av de siste skansene for dagens telemonopol faller den 1. november, noe som gir fri konkurranse på telefonsamtaler fra Norge til utlandet. Torsdagens korte priskrig som utspilte seg i mediene mellom NetCom og Telenor Mobil, gjør at det blir billigere å ringe til utlandet med mobiltelefon enn vanlig telefonnett. Netcom vil fra 1. november leie linjer til utenlandstrafikken fra svenske Telia og fra det multinasjonale Global One. Dette blir bare første kapittel i den nye konkurransen som vil komme med det friere telemarkedet i Norge.

Gunnar Grythe.
Gunnar Grythe.

- Pris er et av parameterne vi bruker, sier informasjonssjef i NetCom, Gunnar Grythe. - I dag er det tre år siden vi lanserte nettet vårt og startet med aktivt salg og fra starten har vi hatt som utgangspunkt at vi skal konkurrere med Telenor på pris, men vi har også kvalitet og dekningsområde som sentrale faktorer.

Fremtidens telefonnett er et nett der den tradisjonelle telefonien fases ut til fordel for et bakkebasert mobiltelefonnett og satellitt-telefon. Satellitt er for dyrt i dag, etter hvert som bruken øker ventes det at prisene skal gå ned. Grythe ser for seg en plass for NetCom i denne virkeligheten. - Når denne virkeligheten kommer skal vi være tilstede med et produkt som er konkurransedyktig. Vi er ingen pionerer, men vi skal være med på å lede utviklingen.

NetCom sin markedsandel er i dag vel 40 prosent. Grythe ser for seg at en del av de 500.000 brukerne av NMT 900 og NMT 450 vil finne et alternativ i GSM-nettet. NMT vil sannsynligvis bli erstattet av GSM, noe som gjør at mellom 250.000 og 300.000 mobilkunder vil velge GSM. NMT 450 har bedre dekning enn GSM flere steder og vil nok fortsette, selv om det også her finnes flere kunder som vil velge overgang til GSM.

NetCom ser i dag på Telenor som sin viktigste konkurrent. Men Grythe tror at også andre aktører vil se på Norge med interesse etter hvert som telemonpolet forsvinner helt.

- Telia og Global One er mulige aktører på det norske markedet som også vil møte konkurransen fra, tror Grythe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.