Netcom klar med 4G-surf på mobilen

...gjelder foreløpig ikke for iPhone.

Netcom klar med 4G-surf på mobilen
Først nå blir det mulig å surfe i 4G-hastighet direkte fra mobiltelefonen med Netcom. Bildet er fra lanseringen av det nye mobilnettet deres allerede i desember 2009. August Baumann (bildet) er fortsatt Netcom-direktør, men selskapet har byttet logo siden den gangen. Bilde: Marius Jørgenrud

Endelig kan også Netcom-kunder 4G-surfe med mobiltelefonen, noe Telenor åpnet for før jul.

Selv om Netcom åpnet LTE-basert mobilnett allerede i 2009, tre år før konkurrenten, så har tilbudet deres til nå bare være tilgjengelig via en USB-adapter for pc-er.

Oslo og Bergen først

Netcom kunngjør i dag at de åpner for 4G-surfing med mobilen i Oslo og Bergen. Øvrige steder med 4G-mobildekning får det samme fortløpende i løpet av de neste tre ukene.

– Funksjonaliteten har allerede blitt aktivert i deler av Oslo og i hele Bergen, og i morgen får kunder i Trondheim 4G på mobilen. Deretter følger resten av 4G-nettet, og aktiveringen skal være fullført i løpet av tre uker, opplyser selskapet i en pressemelding.

Årsaken til at dette ikke kommer før nå er at Netcom har brukt noe lenger tid enn Telenor med å få plass svitsjeteknologien, som er nødvendig for å kunne motta samtaler over LTE (Long Term Evolution).

Lenge var det heller ingen mobiltelefoner i markedet som støttet LTE/4G, men dette er etter hvert blitt standard, i hvert fall på de nyeste og dyreste modellene.

iPhone 5 mangler

Den eneste mobiltelefonen med innebygget 4G-støtte som ikke vil fungere med de raskeste hastighetene fra dag én er nyeste iPhone. Men det varer nok ikke så lenge.

Årsaken er at det krever en oppdatering fra Apple, og tidspunktet for når denne vil foreligge er ikke kjent per i dag, opplyser Netcom i en pressemelding.

Bedre dekning til jul

Den geografiske dekningen er det imidlertid foreløpig så som så med, iallfall utenfor de største byene/bykjernen. Den videre utrullingen er i stor grad avhengig av 800 Mhz-frekvenser, som etter flere års forsinkelser først skal auksjoneres bort i desember 2013.

Netcom kan imidlertid skryte av å ha kommet lengst, deres 4G-dekning i dag oppgis å favne 44 prosent av befolkningen.

    Les også: