RESULTATERFINANS

NetCom kunne trenert Telia-fusjon

Når NetCom nå innklager Telenor til ESA bruker de et våpen mot Telenor som kunne skapt voldsomme problemer for Telenor i en fusjonsprosess med Telia. digi.no er kjent med at NetCom vurderte å vise Telenor dette trumfkortet under fusjonsforhandlingene for å presse igjennom en samtrafikkavtale.

Jørgen Christiansen
10. mars 1998 - 10:02

Nå som fusjonsforhandlingene mellom Telenor og Telia ser ut til å være begravet har ikke NetCom hatt det samme incentivet til å løpe til Brussel - helt inntil det viste seg at Telenor ville hale ut samtrafikk-krangelen noen måneder til.

Dermed sier NetCom at nok er nok. Før Post- og Teletilsynet i går påla Telenor å gi NetCom mulighet til å bruke prefiks 1515 hadde Gert Munthe mulighet til å innklage følgende tre forhold:

  • Urimelig kobling mellom tilgang til prefiks og samtrafikk-avtalen.
  • Påstand om kryss-subsidiering mellom ulike Telenor-selskap.
  • Prisdumping på konkurranseutsatte tjenester.

De tre sakene tilsammen ville gjort at EU-myndighetene måtte startet en meget tidkrevende gransking av Telenor, noe som i sin tur hadde medført at en fusjon mellom Telenor og Telia ikke hadde latt seg gjennomføre før granskingen var sluttført.

Klagen som nå er sendt til ESA inneholder trolig flere punkter som vedrører konflikten om samtrafikk. Det vil være naturlig å forvente at NetCom protesterer på at Telenor vil diktere prisen i forhandlingene, da dette er et standpunkt NetCom har kjørt hardt på tidligere. NetCom har også tidligere prøvd å få Post- og Teletilsynet til å hindre Telenor i å sende trafikk til NetCom via Sverige. Det er mulig NetCom vil prøve å få ESA til å se på det samme forholdet.

Hensikten med klagen er uansett å få ESA til å gjøre det klart for Telenor at man ikke tolererer at selskapet utnytter den makten de har ved å sitte på aksessnettet. NetCom har ikke vært villig til å kommentere saken tirsdag morgen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.