FORBRUKERTEKNOLOGI

Netcom legger ned hurtignett

Netcom legger en tjeneste som sparer kundene nedlastingstid og penger. Heretter er det UMTS for alle penga.

25. apr. 2005 - 07:34

Fra 1. mai legger Netcom ned sin dataakseleratortjeneste. Selskapet mener den er blitt unødvendig, ettersom UMTS nå er tilgjengelig. Ikke alle brukerne er enige.

– Denne tjenesten sparte tid og antall bits ved å begrense kvalitet på bilder og lignende. Ved å fjerne den så blir bitproduksjonen vesentlig høyere.

Dette er vel å ta seg kraftig til rette, mener en digi-leser, som spør seg om Netcom har blitt «kjipe» etter at Telia tok over.

Geir Løvnes, produktdirektør i Netcom, bekrefter at Netcom Data-akselerator legges ned fra 1. mai.

– Tjenesten forsvinner, delvis på grunn av UMTS, sier han, og mener folk vil få langt større nytte av datatjenestene nå.

UMTS gir opptil 384 Mb/s nedlastingshastighet, noe Netcom altså mener gjør det unødvendig å begrense bitmengden som sendes til telefonene. Nedleggingen skjer for enkelhets skyld, mener Løvnes.

Men mange vil nok innvende at dette skjer litt tidlig. Netcom har tross alt nettopp lansert UMTS, og det er inntil videre bare tilgjengelig som innstikkskort for PC, ikke til telefoner. Svært få kunder har altså tilgang til UMTS når Data-akselerator tas av lufta.

– Vi har ikke tatt det bort ennå, sier Løvnes.

Men det er altså ikke lenge til. Var ikke Data-akselerator en bra tjeneste?

– Jo, til sitt bruk

Og pengebesparende?

– Jo, men du skal ikke surfe mye før det lønner seg med et fastprisabonnement.

Over UMTS tilbyr Netcom fri nedlasting for 499 kroner i måneden, merverdiavgift inkludert. Hvor mange av deres brukere har surfet for over 499 eller 399 i måneden hittil?

– Det er vanskelig å sammenligne, for det blir noe annet med UMTS. Det er mye raskere og gir større forbruk.

Men større bilder går jo ikke så bra på små mobilskjermer?

– Det spørs på nettleseren, sier Løvnes.

Hvis man skal begi seg ut på en liten analyse av Netcoms motiver, er det klart at selskapet tidligere hadde så høye priser for mobilt Internett at begrensning av bitmengden var nødvendig for å få i gang trafikk. Nå er det UMTS som gjelder, og der er Netcoms hovedsatsing på fastprisabonnementer til 399 eller 499 kroner i måneden, avhengig av om man betaler moms. Flest mulig må overbevises om at dette er den beste modellen, og da kan gjerne bitmengden økes litt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.