TELEKOM

Netcom lojale mot Huawei

Holder oss til egne evalueringer, sier Øyvind Vederhus etter spionanklager fra USA.

USAs ledende politikere innen etterretning advarer mot å kjøpe teleutstyr fra Kina. Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom opplyser at selskapet stoler på sine egne leverandørvurderinger.
USAs ledende politikere innen etterretning advarer mot å kjøpe teleutstyr fra Kina. Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom opplyser at selskapet stoler på sine egne leverandørvurderinger. Bilde: Marius Jørgenrud
9. okt. 2012 - 16:02

Etter elleve måneders granskning leverte etterretningskomiteen i USAs kongress i går en rapport som av hensyn til den nasjonale sikkerhet anbefaler amerikanske myndigheter og selskaper å unngå å kjøpe teleutstyr fra de kinesiske leverandørene Huawei og ZTE.

    Les også:

Komiteen (HPSCI, House Permanent Select Committee on Intelligence) skriver blant annet:

– Basert på tilgjengelig gradert og ugradert informasjon, kan man ikke stole på at Huawei og ZTE opptrer uavhengig av utenlandsk statlig påvirkning. Følgelig utgjør de en sikkerhetsrisiko overfor USA og overfor våre systemer.

Utstyr fra Huawei spiller en stor rolle i kritisk norsk infrastruktur, blant annet i mobilnettene til både Telenor og Netcom.

Det er derfor relevant å spørre de to ledende norske operatørene hvordan de vil forholde seg til Huawei framover. Den amerikanske rapporten peker jo på at kinesisk lov forplikter kinesiske selskaper til å overlevere, på kinesiske myndigheters forlangende, all mulig informasjon om teknologi, partnere og andre lands infrastruktur som de måtte få innsyn i. Under forarbeidet til rapporten ble Huawei og ZTE gjentatte ganger konfrontert med dette faktum, og de var ikke i stand til å forsikre at slike pålegg ikke ville bli imøtekommet.

Følgelig kan man konkludere at forretningssamarbeid med et kinesisk selskap innebærer en mulighet for at hemmeligheter den kinesiske partneren får innsyn i, også oversendes kinesiske myndigheter. Kina er ikke kjent for verken demokrati eller åpenhet, og man kan anta at det er umulig for en utenlandsk bedrift, amerikansk eller norsk, å kontrollere informasjonsflommen mellom en kinesisk partner og kinesiske myndigheter.

Digi.no har sendt likelydende spørsmål rundt dette temaet til både Telenor og Netcom. I skrivende stund har bare Netcom svart.

Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus svarer slik, på vegne av Netcoms eier TeliaSonera:

– TeliaSonera evaluerer alle utstyrsleverandører til våre nettverk og tjenester jevnlig. Evalueringene er grundige, både i forhold til teknologien som leveres og andre forhold rundt leverandøren. TeliaSonera har et godt samarbeid med Huawei, som i tillegg til Norge også leverer nettverksløsninger til våre søsterselskaper i Finland og Litauen.

– Det er med andre ord totalt uproblematisk at ledende amerikanske politikere mener man løper stor risiko ved å bruke Huawei-utstyr?

– TeliaSonera forholder seg til sine egne leverandørevalueringer, og har et godt samarbeid med selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.