AVTALER & KONTRAKTER

NetCom lovet for mye i 3G-kappløp

NetCom satte høye løfter for å sikre seg en UMTS-lisens. Nå er Telenor i rute, mens Netcom trues med bøter.

27. mai 2004 - 11:37

I dag ble det kjent at NetCom ikke har oppfylt kravene i konsesjonen for utbygging av nye mobilnett (3G). Post-og Teletilsynet ønsker nå å ilegge NetCom bøter for brudd på konsesjonsforpliktelsene.

Årsakene er at Netcom tilbød seg å dekke 3,3 millioner personer for å være sikker på å vinne en UMTS-konsesjon. Telenor lovet høyere dekning, men gav seg selv bedre tid og lovet dekning til bare 1,5 millioner personer i år.

Nå har både NetCom og Telenor bygd ut nesten like stor kapasitet. Dette betyr at Telenor klarer sine dekningskrav, mens NetCom ligger langt unna.

NetCom er forpliktet å bygge ut totalt 75,3 prosent, og det skulle vært oppfylt allerede i dag. Telenor skal bygge ut en total dekning på 82,3 prosent, men Telenor kan derimot vente til 2007 før selskapet når sine konsesjonskrav.

    Les også:

NetComs konsesjon:

Krav til utbyggingshastighet

- I løpet av det første konsesjonsåret (2003) pålegges konsesjonæren å tilby en dekning som omfatter boligene til 90 % av befolkningen innenfor hvert av de 12 spesifiserte tettstedene som nevnt ovenfor i pkt 6.1, og med en overføringskapasitet på 384 kbit/s i dekningsområdet.

- I løpet av det andre konsesjonsåret (2004, red.anm) pålegges konsesjonæren å tilby en dekning som omfatter 75,7% av befolkningen med innendørsdekning i dekningsområdet. I tettsteder med mer enn 8 000 innbyggere skal overføringskapasiteten være 384 kbit/s i dekningsområdet.

- I løpet av det tredje konsesjonsåret (2005) pålegges konsesjonæren å tilby en dekning som omfatter 76,5% av befolkningen med innendørs dekning i dekningsområdet. I tettsteder med mer enn 8 000 innbyggere skal overføringskapasiteten være 384 kbit/s i dekningsområdet.

Telenors konsesjon:

Krav til utbyggingshastighet:

- I løpet av det første konsesjonsåret (2003) pålegges konsesjonæren å tilby en dekning som omfatter boligene til 10 % av den totale befolkningen i de 12 spesifiserte tettstedene som nevnt ovenfor i pkt. 6.1.

- I løpet av de tre første konsesjonsårene (innen 2006) pålegges konsesjonæren å tilby dekning som omfatter boligene til 90 % av befolkningen i hvert tettsted med mer enn 2800 innbyggere. I tillegg skal deler av områdene utenfor tettstedene dekkes slik at befolkningen i dekningsområdet blir 2 820 000.

I løpet av de fem første konsesjonsårene (innen 2008) pålegges konsesjonæren å tilby dekning som omfatter boligene til 90 % av befolkningen i hvert tettsted med mer enn 200 innbyggere. I tillegg skal deler av områdene utenfor tettstedene dekkes slik at befolkningen i dekningsområdet blir 3 750 000. Om­råder med en samlet befolkning på 3 190 000 skal tilbys datarater på opp til 384 kbit/s.

Sanksjoner:

- Post- og teletilsynet kan gjennomføre sanksjoner etter teleloven kap. 7, samt ilegge tvangsmulkt etter teleloven § 10-3.

- Konsesjonæren kan straffes etter teleloven § 10-4 for brudd på teleloven eller forskrifter gitt med hjemmel i denne.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Samferdselsdepartementet kan trekke konsesjonen tilbake før konsesjonstidens utløp:

ved gjentatte og/eller alvorlige brudd på konsesjonsvilkårene, dersom konsesjonæren tas under konkursbehandling eller innfører betalingsstans, eller på annen måte blir ute av stand til å oppfylle sine forpliktelser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.