JUSS OG SAMFUNN

NetCom må betale for treg 3G-bygging

Anken er avvist og Netcom må nå betale dagsbøter for å ha brutt løftene man gav for å få 3G-konsesjon.

14. jan. 2005 - 12:07

Samferdselsdepartementet ila NetCom i november en bot på 455.000 kroner hver uke inntil selskapet oppfyller konsesjonsvilkårene for tredjegenerasjons mobilnettverk. Nå er vedtaket gjort endelig etter at Netcoms anke ble avvist.

Departementet opplyser i en pressemelding at boten er skjønnsmessig fastsatt med et utgangspunkt i hva departementet mener NetCom sparer på å ikke oppfylle kravene i konsesjonen.

Boten er dog noe redsert og er nå fastsatt til 30 000 kroner per dag, og vil bli redusert med 5000 kroner for hver 75. basestasjon som NetCom setter i drift.

Dermed kan valget Netcom gjorde om å bremse UMTS-utbyggingen i 2002 bli dyrere enn beregnet.

I september 2002 skrev digi.no at NetCom hadde tatt et valg og bremser den kostbare utbyggingen. Den gang bekrefter informasjonssjef Guri Wormdahl overfor digi.no at Netcom brøt sine utbyggingsløfter for å spare penger.

- Vi vil ikke bruke pengene på et galt tidspunkt, det vil jo bare føre til dyrere tjenester for kundene, sa hun til digi.no.

Netcom, Telenor og andre konsesjoner ble i 2000 delt ut på grunnlag av hvor raskt man lovet å dekke Norge. Først nå i fjerde kvartal lover Telenor å åpne sitt UMTS-nett, mens Netcom har satt mars 2005 som sitt mål. To konsesjoner er levert tilbake og Hutchinson-Whampoa-eide 3 har overtatt den ene.

Ifølge konsesjonen er NetCom forpliktet til å ha en dekning på nær 76 prosent innen 31. mars 2004. Dette løftet ble ikke innfridd, selv om NetCom og Telenor ble gitt 15 måneders utsettelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.