NetCom med utrolig overskudd

NetCom går som ei kule, men moderselskapet Telia torpederes av høye omstruktureringskostnader.

Telia fikk et driftsresultat før avskrivninger på 4,281 milliarder svenske kroner i tredje kvartal, et hyggelig hopp fra 3,420 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Men omstruktureringskostnader på utrolige 12 milliarder kroner var langt høyere enn ventet.

Omsetningen i tredje kvartal endte på 14,5 milliarder kroner, et svakt fall fra i fjor, men resultat før skatt ender på minus 10,8 milliarder kroner, mot et overskudd på 2,745 milliarder kroner i fjor. Mesteparten av omstruktureringskostnadene på 12 milliarder stammer fra International Carrier og den danske fastnettvirksomheten.

Her i Norge gjør Telia-eide NetCom det fremdeles svært bra. Omsetningen løfter seg hele 25 prosent til 1,484 milliarder svenske kroner sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Antall kunder økte med 26.000, men NetCom har klart å løfte flere over fra kontaktkort til vanlig regning.

SMS bidrar også til veksten - i tredje kvartal sendte NetComs kunder 197 millioner tekstmeldinger, en vekst på hele 47 prosent siden i fjor.

Til sammen gjør dette at NetCom ender med et resultat før goodwill og avskrivninger (EBITDA) på svært hyggelige 629 millioner kroner. Selskapet sitter med andre ord nesten igjen med en av to kroner de omsetter for. Mange Netcom-kunder vil nok derfor ønske seg lavere mobilregninger.

Bunnlinjen, regnet i norske kroner blir noe svakere. digi.no får oppgitt av Netcom at resultat før skatt endte på 308 millioner norske kroner i tredje kvartal i år, mot 246 millioner norske kroner i samme kvartal i fjor.

- Dette er svært gode resultater som vil bidra til å nøre opp under debatten mellom blant annet NetCom og teleselskaper som Sense som selger videreselger tellerskritt fra NetCom, sier Tore Aarønæs i Norsk Telecom.

Det høye resultatet kan også intensivere Post- og teletilsynets press på mobilselskapene. Nylig tapte Telenor mot Teletopia og deres krav om å få sende SMS gjennom Telenors nett til langt lavere priser enn Telenor krever i dag.

NetComs høye overskudd har to strategiske forklaringer. Selskapet høster nå fruktene av den lange og tunge oppbyggingen av deres GSM-nett. Selskapet unnskylder seg med at dette skal finansiere oppbyggingen av neste generasjons teknologi. NetCom skaffet seg da også en UMTS-lisens, men har bremset utbyggingen i påvente av lettelser fra Stortinget på grunn av forsinkelsene med UMTS-utstyret og telefonene.

NetCom vil ikke oppfylle sine utbyggingsløfter når de skal rapportere 1. desember, innrømmet selskapet overfor digi.no tidligere i høst.

Les også:

Netcom forsvarer seg med at selskapet først nå begynner å tjene penger. I mars fortalte Netcom-sjef Barbara Thoralfsson følgende:

- NetCom ble startet for å bygge et GSM-nett i 1989. Første plussår kom først i 1998. Regner vi sammen alt vi har investert, har vi etter 2001-regnskapet fremdeles et underskudd på 700 millioner kroner.

Til toppen