NetCom og Telenor går hver sin vei

Mens NetCom samarbeider tett med Nokia om Internett via mobilelefonen, har Telenor valgt å inngå avtale med Ericsson. Men ennå finnes ingen mobilterminaler som støtter WAP (Wireless application protocol).

Mens NetCom samarbeider tett med Nokia om Internett via mobilelefonen, har Telenor valgt å inngå avtale med Ericsson. Men ennå finnes ingen mobilterminaler som støtter WAP (Wireless application protocol).

Nokia har riktignok lansert sin WAP-telefon 7110 i enkelteksemplarer, men planene om å lansere terminalen i volum i sommer er utsatt. Forsinkelsen kommer blant annet av at programvaren WAP 1.1 ennå ikke er standardisert, noe som etter planen skal gjøres i løpet av måneden. Det gjør også at Nokia går rett på 1.1-versjonen og hopper over 1.0, som lå i 7110-terminalene som ble demonstrert tidligere i år.

NetCom har jobbet hardt for å være ledende i kappløpet om å lansere Internett-tjenester via mobiltelefonen, og har lenge samarbeidet med Nokia.

- Synd, sier informasjonsdirektør i NetCom GSM, Per Bjørkum til digi.no, om det at Nokia nå ikke ser ut til å komme med WAP-terminaler før i september.

Selskapet har tatt mål av seg å ligge absolutt lengst framme i løypa når det gjelder nye verdiøkende tjenester via mobilnettet, og her er Internett sentralt. WAP er en felles kommunikasjonsløsning etablert av bransjens tungvektere som Ericsson, Nokia, Motorola og Phone.com (tidligere Unwired Planet). Målet med standarden er å gi GSM-aktører et felles miljø som gjør det mulig å utvikle tilleggstjenester for mobiltelefoner.

For NetCom - og alle andre operatører - betyr dette mye mer enn børsmeldinger og værvarsler. Operatørene jobber for å kunne presentere Internett via mobiltelefonen. Dette vil skje samtidig som mobilselskapene arbeider med teknologi som vil øke båndbredden for Internett-aksess via mobiltelefonen.

Bjørkum sier at NetCom ser på GPRS (General Packet Radio Service) som teknologi i sitt nett fra neste år, men selskapet har ennå ikke gjort vedtak om dette. I første fase vil GPRS åpne for 40 kbps overføringshastighet, men kan senere utvides til 120 kbps.

Leder for verdiøkende tjenester i NetCom, Sondre Aarrestad, sier til digi.no at GPRS i første omgang bare vil være interessant for en mindre målgruppe, nemlig de som benytter seg av bærbare datamaskiner og PDA.

Teknologien representerer en mykere overgang til neste generasjon mobiltelefoni, UMTS, som vil tilby 16 kbps for tale og datatrafikk med global rekkevidde via satellitt, 144 kbps for et multimediatilbud innenfor et begrenset geografisk område, 384 kbps for å dekke behovet for multimedia i byer og tettbygde strøk, og opp til 2 Mbps i et svært begrenset område innendørs.

Han sier at mobiloperatørenes utfordring nå er å komme fram til fornuftige og salgbare løsninger om hvordan en skal ta betalt for den nye kapasiteten.

Til toppen