Netcom skal snikåpne UMTS-nett

Netcom har spikret sin lansering til 1. mars, men heldige kunder kan få prøvesmake før det.

Netcom har spikret sin lansering til 1. mars, men heldige kunder kan få prøvesmake før det.

Under en pressekonferanse i går la Netcom frem en mer detaljert plan for sin lansering av UMTS, neste generasjons mobiltelefoni. Men selskapet brukte mye av tiden på pressekonferansen til å tone ned teknologien.

- Undersøkelser vi gjør viser at kundene ikke bryr seg om teknikk, kundene er interessert i nye muligheter, understreker Sondre Arrestad, markedsdirektør i Netcom.

Samtidig utlyser han en uformell konkurranse om gode ideer til hva disse tjenestene skal være. For han og resten av Netcom understreker usikkerheten i bransjen - hos de europeiske UMTS-selskapene som har åpnet, er over 90 prosent av trafikken tale, ikke data. Kundene bruker altså foreløpig ikke mulighetene UMTS gir og kunne like gjerne ha brukt GSM.

Dette er forklaringen Netcom gir for at de ikke bryr seg om å komme etter Telenor.

Telenor har lovet å lansere i løpet av året, men ville ikke presisere noe nærmere da digi.no spurte dem tidligere i uken.

Netcom lover nå å lansere sitt UMTS-nett 1. mars neste år, men selskapet skal åpne nettet for utvalgte kunder allerede neste måned. Da starter Netcom en "pilot" for bedriftsmarkedet. Enkelte privatbrukere vil få lov å starte med UMTS i januar, men hvem og på hvilket grunnlag testkunder skal få delta, vil Netcom foreløpig ikke si noe om.

Netcom har vært forsinket, men lover å tilfredstille løftene selskapet gav for å få UMTS-konsesjonen. Da lovet Netcom å gi UMTS-dekning til 76,5 prosent av befolkningen når man åpner. Alle tettsteder med over 8000 innbyggere vil da et nett som gir en overføringsfart på 384 Kbit i sekundet. Resten vil til å begynne med ha en fart på 128 Kbit i sekundet.

Til toppen