JUSS OG SAMFUNN

Netcom slapp unna tross Chess-kjøp

Oppkjøp av Chess var ikke nok, Netcom mister sin status som sterk aktør i mobilmarkedet.

24. jan. 2006 - 11:32

Telenor Mobil har tidligere varslet sin misnøye med at Post- og Teletilsynet vil regulere dem strengere enn Netcom.

Dette ble varslet før Netcoms eier TeliaSonera kjøpte Chess, med deres rundt 400.000 kunder. Kjøpet styrket Netcom og TeliaSoneras posisjon i det norske markedet, men ikke nok til å endre PTs syn på markedet.

- Fortsatt er over 60 prosent av mobilkundene i Norge knyttet til Telenors mobilnett, selv etter TeliaSoneras oppkjøp av Chess, skriver PT i en pressemelding.

Markedet er preget av betydelige barrierer mot å etablere nye aktører og Telenor kan i betydelig grad opptre uavhengig av sine konkurrenter i mobilmarkedet, konkluderer tilsynet.

At Telenor kan opptre uavhengig betyr i denne sammenheng at de skal reguleres strengt for å hindre uønsket oppførsel. Derfor vil PT regulere Telenor strengt i markedet for samtaleoriginering, altså utgående samtaler.

Norge skiller seg på dette området fra de fleste andre europeiske land som jevnt over har flere mobilnett, større befolkning og en mindre utfordrende topografi, skriver PT.

Netcom hadde tidligere samme status som Telenor, men ifølge PTs vedtak har ikke lenger Netcom sterk markedsstilling og blir derfor heller ikke regulert i dette markedet.

Dette gjelder vel og merke kun markedet for utgående samtaler. Når det gjelder såkalt terminering, altså mottak av samtaler, regnes alle aktørene som sterke, fordi de har monopol på mottak av samtaler til sine egne kunder. Netcom har tidligere protestert høylytt på at PT krevde lavere takster for mottak av samtaler fra andre nett.

PT opplyser at også markedet for internasjonal roaming er under vurdering, altså samtaler med mobil i utlandet. Til sammen skal 18 markeder gjennomgås.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.