RESULTATERFINANS

NetCom til bunns

Det hjalp lite at lettvektere som Iterated og EverCom tronet på toppen av hovedlista. IT-indeksen falt likevel med 1,2 prosent etter kraftig kursfall i NetCom

Eirik Flaa
20. feb. 1998 - 17:54

Etter ny topp tirsdag, falt IT-indeksen for tredje dag på rad fredag. Indeksen endte ned 1,16 prosent, tilsvarende 15,6 poeng, til 1325,2 poeng. For totalindeksen var nedgangen mer beskjeden; indeksen falt med 0,23 prosent til 1241,11 poeng.

Hovedårsaken til fallet i IT-indeksen var kraftig fall i NetCom-aksjen. Skuffende resultater som ble lagt fram i morgentimene fredag bidro til den første knekken, og nedgangen akselererte da bruddet i fusjonssamtalene mellom Telia og Telenor ble kjent. En eventuell fusjon ville betydd en konkurrent mindre for NetCom.

Omstendighetene sendte NetCom ned 15,50 kroner til 176 kroner.

Nedgang ble det også for Sysdeco, som torsdag meldte at selskapet skal splittes opp i tre selvstendige børsnoterte selskaper. Dagens nedgang på 70 øre var kraftigere enn gårsdagens kursvekst på 40 øre, hvilket tyder på at markedet er noe usikkker om følgene av en oppsplitting. Sysdeco-aksjen endte på ny kurs 16,70 kroner.

Dagens suverne vinner på børsen ble Iterated Systems som styrket seg med 33 prosent. Kusroppgangen gir imidlertid et noe falskt bilde av den reelle kursen. Den siste transaksjonen ble foretatt to minutter før stengetid til en urealistisk høy kurs; åtte kroner over forrige post som gikk til 62 kroner.

- Det er vanskelig å gi et korrekt bilde av kursen når det er så stor avstand mellom kjøper og selger, sier en analytiker til digi.no.

Også EverCom fikk et kraftig løft fredag. Etter at flere innsidere kjøpte aksjer i selskapet, gikk kursen opp med tre kroner til 33 kroner, hvilket tilsvarer en vekst på ti prosent. Aktiviteten var også svært høy i EverCom-målestokk. I løpet av dagen ble det omsatt 366.720 aksjer i selskapet.

EDB fortsatte klatringen oppover fredag, og endte på 26 kroner som er ny toppnotering for selskapet.

- Dette selskapet måles mot Merkantildata, som leverte bra tall i morgentimene fredag, sier analytikeren, som ikke kan si seg enig i spekulasjonene om at EDB er en oppkjøpkandidat for Merkantildata.

- Merkantildata kjøper billige selskaper uten imponerende lønnsomhet, for så å trekke dem opp på lønnsomhetsnivået til konsernet. Jeg tror rett og slett EDB er for dyre, selv om de er priset på lavere multipler enn Merkantildata, sier analytikeren.

Som nevnt leverte Merkantildata tilfredsstillende tall i morgentimene fredag, selv om omsetningen var noe lavere enn ventet. Kursen falt likevel med beskjedne én krone til 325 kroner, men dette kan ha andre årsaker. Adolfsen sa på dagens presentsjon at han for Merkantildatas del gjerne skulle sett at fusjonen mellom Telenor og Telia gikk gjennom.

- Jeg ville ikke hatt noe i mot at telegigantene hadde brukt sine ressurser på å surre sammen sine interne problemer, sa en sarkastisk Adolfsen

Omsetningen var som fredager generelt noe mer beskjeden enn uka forøvrig, og i løpet av dagen skiftet aksjer og grunnfondsbevis for til sammen 1166,7 millioner kroner eier.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.