FORBRUKERTEKNOLOGI

NetCom venter mens Telenor kjører i vei

NetCom har ennå ikke bestemt hvordan selskapet vil utnytte og tilby Edge. Det kan kutte UMTS-regningen dramatisk.

10. juni 2004 - 14:17

I går kunne Telenor fortelle at selskapet vil oppgradere gsm-nettet sitt med såkalt EDGE-teknologi. Det kan gi vesentlig raskere overføring via mobil, om enn ikke like raskt som de kommende 3G-nettene (UMTS).

NetCom sitter ennå på vent med hvilke teknologivalg de skal gjøre i forhold til å kunne tilby mobilkundene raskere overføring og nye tjenester.

- Vi har ikke foretatt noen konkrete beslutning omkring Egde. Men det er en teknologi som vi ser på som interessant. Det kan tenkes at Egde og UMTS kan utfylle hverandre, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i NetCom.

Egde-teknologien kan gi en overføringshastighet på 200 kbit/sekund. Det er rundt halvparten av overføringshastigheten som kan oppnås i UMTS, men fortsatt mye raskere enn GPRS (40 kbit/s).

Et sentralt poeng er at fordi Edge gir en såpass høy fart, har Samferdselsdepartementet gitt Telenor og Netcom lov til å bruke Edge til å dekke deler av områdene de ellers har lovet å dekke med dyrere UMTS-nett.

Derfor kan det tenkes at NetCom kan komme til å bruke Egde-teknologi noen steder i landet, fremfor et fullt utbygd UMTS-nett i hele Norge.

På spørsmål fra digi.no om NetCom vurderer Egde-teknologi som en mulig løsning for å nærme seg kravene i konsesjonen, svarer kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i NetCom følgende.

- Det er ikke noen planer om å forsøke å lempe på konsesjonen. Men det er klart at vi er opptatt av å gjøre de riktige investeringene, og da blir spørsmål omkring valg av utstyr relevante, sier Guri Wormdahl.

    Les også:

I NetComs konsesjon for 3G, har selskapet lovet dekning til rundt 75 prosent av befolkningen. Det kravet skulle opprinnelig vært oppfylt allerede nå, men foreløpig er det ikke bygd UMTS-nett til mer enn 1,5 millioner innbyggere.

På et presseseminar i går fortalte Telenor Mobil at de ikke skal bruke Edge til å erstatte UMTS-områder de er forpliktet til å dekke i år, men at selskapet holder muligheten for slike kostnadsbesparelser åpen videre fremover.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.