Netcom vil bytte 4G-nettet i Oslo

Dumper supernettet og bygger nytt.

Netcom vil bytte 4G-nettet i Oslo
For bare én måned siden åpnet Netcom-sjef August Baumann nytt 4G-nett i Oslo. Det nye mobilnettet skal snart byttes. Bilde: Marius Jørgenrud

Netcom åpnet stolt sitt 4G-mobilnett i Oslo forrige måned. Til stede på åpningen var et knippe like stolte kinesere fra utstyrsleverandøren Huawei.

To tredeler av Oslo hadde allerede da 4G-dekning. Resten av hovedstaden er lovet dekning innen første kvartal i år.

Men når nettverket snart står ferdig går det ikke lang tid før det kastes.

Netcom varslet i går at de bygger 4G-nettverk også i Stavanger, Bergen og Trondheim. Samtidig fortalte teleselskapet at de bytter utstyrsleverandør til Ericsson og Nokia Siemens.

- Denne gangen traff Ericsson og Nokia best med våre krav i anbudsrunden, fortalte kommunikasjonssjef Øyvind Vedershus i Netcom til digi.no i går.

Men Ericsson skal også skifte ut Huawei sitt 4G-utstyr i Oslo med sitt eget.

- Det skjer allerede i år eller neste år, sier TeliaSoneras teknologi-sjef Lars Klasson til di.se.

- Huawei-nettet i Oslo skal erstattes av Ericsson, men dette vil ikke kundene merke noe til, sier Vederhus til Finansavisen i dag.

Han sier samtidig at tidspunkt for byttet ikke er avklart, og tror det vil ta lenger tid enn det Netcoms eierselskap TeliaSonera skisserer.

Godt fornøyd

Netcom understreker at byttet ikke skyldes at de er misfornøyd med Huawei.

- Nei, vi er veldig fornøyd med Huawei på alle mulige områder. Både leveransen av prosjektet i Oslo, løsningene deres og teknologien, sier Netcoms fungerende produktdirektør Vegard Kjenner til digi.no.

De ulike leverandørene leverer ifølge Kjenner teknisk like gode produkter, men Hauwei nådde ikke opp i selskapets anbudsrunde om 4G-utbygging i andre norske byer.

Hvor mye penger Netcom betalte Huawei for mobilnettet som nå skal erstattes er uklart, men selskapet investerte i fjor til sammen 400 millioner kroner i 3G- og 4G-nettet.

Under åpningen av 4G-nettverket fortalte selskapet at denne summen skal økes med femti prosent i 2010.

Det store spørsmålet er imidlertid hvorfor Netcom velger å skrote et helt nytt og fungerende mobilnett, og bygge nytt.

Det fikk ikke digi.no noe ordentlig svar på.

    Les også: