ANALYSER

Netflix mye større enn HBO i Norge

Men HBO-brukerne benytter tjenesten dobbelt så ofte.

Netflix er klart ledende av de to amerikanske strømmetjenestene som tilbys i Norge. HBO har blitt tydelig straffet etter dårlig gjennomført lansering. Dette preger seertallene også nå som de fleste av manglende har blitt rettet.
Netflix er klart ledende av de to amerikanske strømmetjenestene som tilbys i Norge. HBO har blitt tydelig straffet etter dårlig gjennomført lansering. Dette preger seertallene også nå som de fleste av manglende har blitt rettet. Bilde: Netflix og HBO
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. nov. 2013 - 08:19

Strømmetjenestene Netflix og HBO Nordic, som begge har sine modertjenester i USA, ble tilgjengelige i Norden i fjor høst. Begge fikk innledningsvis en hel del kritikk, men kritikken var veldig forskjellig.

Da Netflix kom, var tjenesten preget av et litt dårlig utvalg bestående av stort sett eldre filmer. Men kritikken har stilnet etter hvert som innholdet har blitt betydelig forbedret.

Kritikken mot HBO Nordic har overhodet ikke vært rettet mot innholdet, som har vært bra fra første stund og betydelig utvidet siden da. Derimot har tjenesten fått kritikk for både abonnementsordningen, for de tekniske løsningene og utvalget av enheter disse støtter, for diverse løftebrudd, samt for uttalelser fra toppledelsen som har blitt oppfattet som svært arrogante.

De meste av problemene, inkludert bindingstiden på HBO Nordic, har blitt løst. Men det har vært tydelig at de potensielle kundene lettere har kunnet svelge litt innledningsvis dårlig utvalg, enn problemene HBO Nordic har hatt å stri med – de aller fleste selvforskyldte.

Brukertall

Dette viser seg av tall digi.no har fått fra TNS Gallup. I InterBuss-rapporten for 3. kvartal 2013 oppga 19 prosent av de spurte at de har tilgang til Netflix. Men bare to prosent oppga at de har tilgang til HBO.

Ifølge TNS Gallup reflekterer tallene i undersøkelsen det som oppgis å være internettbefolkningen i Norge, riktignok fra 15 år og eldre. Det er estimert at én prosent av internettbefolkningen utgjør omtrent 36 900 personer. Det vil si at 701 100 personer i Norge har tilgang til Netflix, mens bare 73 800 har tilgang til HBO.

Men i undersøkelsen har deltakerne også blitt spurt de bruker tjenestene daglig. Her scorer HBO langt høyere. Én prosent, det vil si halvparten av alle som har tilgang til HBO, oppgir at de bruker tjenesten daglig. Dette er nesten dobbelt så høy andel daglige brukere som det Netflix har, ifølge rapporten. 5 prosent av de spurte, altså drøyt 26 prosent av dem med Netflix-tilgang, oppga av de ser på tjenesten daglig.

Det er ikke klart hvorfor det er slik, men det kan bety at de som fortsatt har vært tålmodige med HBO Nordic og latt selskapet få lære seg hvordan ting faktisk skal gjøres, nå begynner å bli tilfredse med tjenesten. Men det kan også bety at det er enklere å sette seg ned med en enkelt episode av en tv-serie enn med en spillefilm. Riktignok har også Netflix flere gode tv-serier og HBO én og annen brukbar film, men det er ikke dette som dominerer innholdet.

Ser man på antallet personer som liker henholdsvis Facebook-sidene til henholdsvis HBO Nordic (116 976) og Netflix (31 644), bør HBO Nordic ha mulighet til å vokse i tiden framover. For nylig kunngjorde selskapet at det dropper bindingstiden og tilbyr tjenesten til 79 kroner per måned, det samme som Netflix koster.

Netflix har nok fortsatt flere og bedre avspillingsklienter. Blant de potensielle HBO-kundene virker det som om en klient til Apple TV er det som savnes mest. I forrige uke ble det kjent at amerikanske HBO Go har fått støtte for Googles Chromecast, men dette betyr trolig minimalt for hva den nordiske tjenesten vil tilby.

Sverige

Også i Sverige blir det gjort undersøkelser om rekkevidden til disse og andre strømmetjenester. Det er mulig konkurransen er hardere i Sverige enn i Norge, for de nyeste tallene fra MMS (Mediamätning i Skandinavien) viser at antallet personer i Sverige med tilgang til Netflix bare er 23 prosent høyere enn i Norge, til tross for nærmere dobbelt så mange innbyggere og et større utvalg i internettbefolkningen (9 til 99 år). 35 prosent av disse ser på Netflix daglig.

For HBO kan de svenske tallene umulig være særlig hyggelige. Det er beregnet at bare 68 000 svensker har tilgang til HBO Nordic. Og bare 25 prosent benytter tjenesten daglig.

I september meldte svenske Resymé at en eierandel på 80 prosent i HBO Nordic Holding, som eier HBO Nordic, var blitt solgt av Parsifal Nordic Holding til Home Box Office Nordic Investments.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.