ANALYSER

Netflix øker forspranget i Norge

Mens konkurrentene taper andeler.

Utvalget av strømmetjenester som tilbyr film og tv-serier i Norge har vokst kraftig de siste årene. Netflix er klart størst, mens andelen med tilgang til HBO Nordic ser ut til å være ganske ustabil.
Utvalget av strømmetjenester som tilbyr film og tv-serier i Norge har vokst kraftig de siste årene. Netflix er klart størst, mens andelen med tilgang til HBO Nordic ser ut til å være ganske ustabil. Bilde: Netflix og HBO
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. aug. 2014 - 10:42

I november i fjor innhentet digi.no tall fra TNS Gallup om den norske bruken av strømmetjenestene Netflix og HBO Nordic. I InterBuss-rapporten for tredje kvartal 2013 gikk det fram at 19 prosent av de spurte hadde tilgang til Netflix, mens bare to prosent oppga å ha tilgang til HBO. Med tilgang menes det her andelen om oppgir at de betaler for å få tilgang til tjenestene.

Mens omtrent 26 prosent av Netflix-brukerne i fjor oppga at de bruker tjenesten daglig, var andelen på omtrent 50 prosent blant HBO-brukerne.

Siden den gang har markedet endret seg mye. Siden tredje kvartal i fjor har HBO Nordic blant annet droppet bindingstiden, noe som gjør det mulig for nye kunder å teste tjenesten uten økonomisk risiko fordi man raskt kan forlate den dersom den ikke faller i smak. Netflix-abonnementet har alltid kunnet avsluttes når som helst.

Nå har digi.no fått nye tall og noe mer omfattende tall fra TNS Gallup. Tallene er hentet fra Interbuss-rapportene for 1. og 2. kvartal 2014 og viser at i kvartalene som har gått, har andelen som oppgir at de har tilgang til Netflix økt til 26 prosent. Økningen har dog bare vært på 1 prosentpoeng mellom første og andre kvartal.

Tilgang og bruk av strømmetjenester i Norge i henholdsvis første og andre kvartal av 2014 ifølge TNS Gallups Interbuss-rapporter. <i>Bilde: TNS Gallup</i>
Tilgang og bruk av strømmetjenester i Norge i henholdsvis første og andre kvartal av 2014 ifølge TNS Gallups Interbuss-rapporter. Bilde: TNS Gallup

Også i Sverige har det plutselig blitt en utflating i bruken av Netflix. Svenske Mediavision opplyser at det ikke var noen vekst i antallet Netflix-brukere i Sverige mellom første og andre kvartal i år.

Når det gjelder HBO Nordic, er det derimot stor forskjell på utviklingen i det svenske og det norske markedet. I Norge økte andelen med tilgang til HBO Nordic til seks prosent i første kvartal, men i andre kvartal har andelen falt ned til fire prosent. I Sverige skal derimot HBO Nordic ha fått 100 000 nye kunder bare i andre kvartal. Mediavision opplyser ikke hvor mange kunder HBO Nordic dermed har totalt i Sverige, men skriver at det fortsatt er et stykke opp til de i gjennomsnitt 640 000 svenske kundene Netflix har.

– Undersøkelsen viser, som i Sverige, en utflating av bruksfrekvens og tilgang til Netflix (selv om tilgangen øker med ett prosentpoeng), men viser ikke samme vekst for HBO i Norge. Generelt for strømming totalt sett, er tallene relativt stabile fra første til andre kvartal i 2014, men sesongvariasjoner kan spille inn på brukshyppigheten, skriver Kathrine Ytterdal Sørum, markedssjef i TNS Interactive, i en e-post til digi.no.

Abonnenter og seere

De norske og de svenske tallene er ikke nødvendigvis sammenlignbare, siden de svenske handler om antallet abonnenter, mens de norske handler om potensielle seere. Det kan være flere potensielle seere i en husstand som bare har ett abonnement. Ifølge Sørum reflekterer tallene i TNS Gallup-undersøkelsen internettbefolkningen i Norge på 15 år og eldre. Det estimeres at 1 prosent av denne befolkningen utgjør omtrent 39 200 personer. Det betyr for eksempel at omtrent 1,02 millioner mennesker har tilgang til Netflix i Norge.

Tallene fra TNS Gallup inkluderer denne gang også TV 2 Sumo og Viaplay. Tallene viser at bruken av begge tjenester har gått noe ned fra første til andre kvartal. Den understrekes dog at TV 2 Sumo-tallene i første kvartal nok ble påvirket av at tjenesten var tilgjengelig som et gratis prøveabonnement mens Vinter-OL pågikk. Trolig var det mange som benyttet seg av dette tilbudet, men som sa opp abonnementet igjen før det begynte å koste penger.

Den daglige bruken av Netflix har økt noe siden i fjor, men holder seg nokså stabilt rundt 30 prosent av brukerne. For de andre tjenestene har den daglige bruken falt fra første til andre kvartal.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.